Opóźnione siewy warzyw
Po łagodnej zimie ciepła wiosna długo kazała czekać na siebie. Jak podał Główny Urząd Statystyczny, niskie temperatury powietrza spowodowały opóźnienia w siewach.
- Temperatury lokalnie spadające w ciągu nocy poniżej zera oraz znaczne uwilgotnienie gleby pod koniec marca i na początku kwietnia uniemożliwiły terminowe przeprowadzenie prac polowych w wielu regionach kraju, przyczyniając się do opóźnienia siewów warzyw gruntowych - poinformował GUS.
Tam gdzie siewy się rozpoczęły (takich gatunków jak: marchew, groch, cebula pietruszka oraz rzodkiewka), ich zaawansowanie jest przeważnie mniejsze niż w latach ubiegłych. W konsekwencji wschody roślin są słabe, a w części regionów kraju dotychczas nie nastąpiły.
Najnowsze ogłoszenia z kategorii: Giełda Warzyw
- Z powodu niesprzyjających warunków termicznych do gruntu nie trafiły jeszcze warzywa produkowane z rozsad. Dzięki dużej zasobności gleby w wodę, spodziewany wzrost temperatur powietrza spowoduje znaczne przyspieszenie wegetacji roślin - czytamy w komunikacie GUS.
Źródło danych GUS
0 komentarze