Owocanka południówka - egzotyczny szkodnik, który lubi jabłonie
Państwowy Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa poinformował o odłowieniu owocanki południowej w województwie dolnośląskim. Muchówka pochodzi z Afryki, ale smakują jej uprawiane w europejskich sadach owoce.
Jak informuje PIORiN, owocanka południowa (Ceratitis capitata (Wiedemann)) to muchówka pochodząca z tropikalnej części Afryki, skąd rozprzestrzeniła się na obszar śródziemnomorski tego kontynentu i Europy oraz do niektórych krajów Ameryki Północnej i Południowej. W Europie występuje głównie w krajach basenu morza Śródziemnego (gatunek znany z: Albanii, Austrii, Bułgarii, Chorwacji, Cypru, Czarnogóry, Francji, Grecji, Hiszpanii, Malty, Portugalii, Rosji, Serbii, Słowenii, Włoch, Ukrainy i Turcji). W Unii Europejskiej nie podlega obowiązkowi zwalczania.
Owad jest gatunkiem polifagicznym, którego larwy rozwijają się w owocach bardzo wielu, nie spokrewnionych ze sobą gatunków roślin.
- W Europie do ważnych gospodarczo roślin żywycielskich zalicza się: jabłoń (Malus pumila), awokado (Persea amaricana), Citrus spp., figę (Ficus carica), kiwi (Actinidia deliciosa), mango (Mangifera indica), nieszpułkę (Mespilus germanica), gruszę (Pyrus comunis) oraz Prunus spp. (w szczególności brzoskwinia (P. persica)). Gatunek był również notowany na roślinach dziko rosnących - informuje PIORiN.
Jak rozpoznać egzotyczną owocankę? Jak informuje Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa, larwy rozwijają się w owocach roślin żywicielskich. Samice składają jaja tuż pod skórką owoców, nakłuwając pokładełkiem ich powierzchnię. W miarę upływu czasu skórka wokół miejsca złożenia jaj może ciemnieć i zapadać się, w przypadku owoców zawierających dużo cukru, może on pojawiać się w postaci granulek wokół nakłuć, a w przypadku owoców z dużą zawartością soku może on wypływać z otworu zrobionego pokładełkiem przez samicę.
Larwy drążą wnętrze owocu wyjadając jego zawartość. Wygryzione chodniki często wypełniają kropelki mętnej cieczy. Symptomami zewnętrznymi zasiedlenia w tym okresie może być mięknięcie owoców, zapadanie się, ciemnienie i pękanie skórki w miejscach żerowania larw, ycieki soku i gumy. Miąższ jest poprzecinany korytarzami, traci swoją zwartą strukturę, często rozpada się i gnije; wewnątrz widoczne są białawe larwy muchówek.
Źródło: PIORiN.gov.pl
Foto Pułapki Feromonowej - GIORiN
0 komentarze