Stagnacja cen na rynku owocowo warzywnym
Choć za dwa tygodnie święta, ceny owoców i warzyw na rynkach hurtowych praktycznie się nie zmieniają. Co drożeje, co tanieje?
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej przedstawił raport cenowy z rynków owocowo-warzywnych obejmujący pierwszy dni grudnia. Ceny większości produktów były takie jak przed tygodniem i... w często znacznie niższe niż rok temu.
Przykładowo:
- buraki czerwone w ostatnim tygodniu kosztowały średnio 1,83 złotego, a przed rokiem - 0,74 zł
- cebula (obecnie) - 1 złotych - przed rokiem 1,65 zł
- kapusta biała 0,70 zł (tydzień temu 0,72), a przed rokiem 1,04 zł
- marchew 0,70 zł - przed rokiem 1,32 zł
- pieczarki - 5,46 zł - przed rokiem 5,56 zł
- pietruszka - 1,83 zł - tok temu 5,72 zł
Droższe niż przed rokiem są:
- pomidory - średnia cena obecnie 5,16 zł - przed rokiem 3,77 zł
- ziemniaki - 1,01 zł - przed rokiem 0,67 zł
- jabłka - 1,46 zł - przed rokiem 0,71 zł
- gruszki - 2,45 zł - przrd rokiem 1,58 zł
- jabłka przemysłowe - 0,51 zł - a przed rokiem 0,11 zł.
Na targowiskach ziemniaki najdroższe są w woj. pomorskim, gdzie kosztują nawet 258,33 zł za dt (tydzień temu było to 240 złotych). Najtańsze ziemniaki są w woj. łodzkim i są prawie o połowę tańsze - średnia cena to 123,31 zł.
Cebula najdroższa jest w woj. zachodniopomorskim i wielkopolsce, gdzie kosztuje średnio 3,27-3,29 zł/kg. Najtańsza cebula jest na targowiskach w Małopolsce - średnio 1,57 zł za kilogram.
W przeciwieństwie do owoców i warzyw nadal drożeje wieprzowina. Zintegrowany System Informacji Rynkowej w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformował, że na początku grudnia ceny netto świń rzeźnych za wagę żywą przekroczyły w Polsce 6 złotych za kilogram.
0 komentarze