Ukraińskie jabłka zyskują na popularności w Afryce Subsaharyjskiej
Według analityków EastFruit, Ukraina zaczyna znajdować możliwości eksportowe na rosnącym rynku świeżych jabłek w Afryce Subsaharyjskiej, o którym pisaliśmy już wielokrotnie. Na przykład Artem Gudkov, współzałożyciel Global Ukrainian Distribution, Investment and Trading Company Limited (GUDIT), podał interesujące przykłady eksportu jabłek do Afryki w obszernym wywiadzie z EastFruit.
- W sezonie 2020/21 Ukraina sześciokrotnie zwiększyła eksport jabłek do Afryki Subsaharyjskiej, a wolumen eksportu wyniósł rekordowe 630 ton. Chociaż jest to mniej niż 4% całkowitego eksportu jabłek, trend jest dobrą wiadomością. Należy również zauważyć, że ukraińskie jabłka były dostarczane tylko do dwóch krajów tego regionu w sezonie 2020/21, ale w ubiegłym sezonie geografia eksportu obejmowała dziewięć krajów. Oznacza to, że jabłka z Ukrainy stają się coraz bardziej popularne w krajach Afryki Subsaharyjskiej. Wśród importerów owoców w Afryce pojawia się trend na jabłka z Ukrainy, a ich zainteresowanie rośnie. Nasi koledzy z Ukraińskiego Stowarzyszenia Ogrodniczego potwierdzają, że jest coraz więcej próśb o dostawy jabłek z krajów tego regionu - mówi Andriy Yarmak, ekonomista w Centrum Inwestycyjnym Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Już w pierwszym miesiącu eksportu sezonu 2021/22 Ukraina eksportowała jabłka do dwóch krajów afrykańskich. Wcześniej eksport jabłek do Afryki nigdy nie rozpoczynał się we wrześniu. Z drugiej strony zainteresowanie eksportem jabłek do Afryki z Ukrainy może znacząco spaść po gwałtownym wzroście zakupów jabłek ukraińskich przez Białoruś w związku z nałożeniem embarga na import żywności z UE.
- Istotną zaletą eksportu jabłek do Afryki Subsaharyjskiej jest stosunkowo wysoka cena. Ponadto dostawcy otrzymują głównie przedpłaty od importerów afrykańskich, co również zmniejsza ryzyko. Jednocześnie ukraińscy eksporterzy muszą liczyć się z dość długim czasem dostawy jabłek, który często przekracza 40 dni na morzu, i zadbać o jego bezpieczeństwo. W tym celu jabłka muszą być początkowo doskonałej jakości. Muszą być również dość twarde i przetworzone z inhibitorem etylenu, ponieważ jabłka będą sprzedawane konsumentom końcowym w Afryce w bardzo gorącym klimacie bez chłodzenia. Oznacza to, że jabłka powinny zachowywać właściwości tak długo, jak to możliwe - wyjaśnia Andriy Yarmak.
źródło: EastFruit.com
0 komentarze