Provita - nowa odmiana ziemniaka o fioletowym miąższu z HZ Zamarte
Cztery nowe odmiany ziemniaka z Hodowli Ziemniaka Zamarte zostały w styczniu 2021 r. wpisane do Krajowego Rejestru Odmian. Są to: Bielik, Nasturcja, Piwonia i Provita. Dziś przedstawiamy Provitę - atrakcyjną odmianę o fioletowym miąższu.
Provita to wczesna odmiana jadalna - dojrzałość osiąga po około 82 dniach wegetacji. jest odmianą o fioletowym miąższu, a zatem zawiera antocyjany, które są pochodnymi petunidyny i malwidyny a należą do polifenolowych związków organicznych – flawonoidów.
- Odmiany o kolorowym miąższu odznaczają się 6-7-krotnie większą aktywnością przeciwutleniającą niż odmiany jasne - informują przedstawiciele HZ Zamarte. - Antocyjany korzystnie wpływają na organizm człowieka, ponieważ prowadzą do wygaszania wolnych rodników tlenowych i tym samym chronią DNA przed uszkodzeniami. Działają protekcyjnie w chorobach nowotworowych. Korzystnie wpływają na profil lipidowy, powodując jego obniżenie oraz potrafią zwiększać wrażliwość organizmu na insulinę. Przeciwdziałają kruchości naczyń krwionośnych, przede wszystkim naczyń włosowatych oraz stymulują produkcję rodopsyny (substancji niezbędnej w procesie widzenia).
Provita ma regularnie wybarwiony miąższ na kolor fioletowy. Bulwy są okrągłe z zaznaczonymi oczkami (6,6 w skali COBORU). To ziemniak w typie kulinarnym B i zawartości skrobi około 13,5%. Osiąga plon handlowy na poziomie 221 dt/ha.
Odmiana jest odporna na raka ziemniaka Synchytrium endobioticum – patotyp D1. Podatna na mątwika Globodera rostochiensis – patotyp Ro1. Posiada bardzo dobrą trwałość przechowalniczą.
Odmiany fioletowe są poszukiwane przez klientów, gdyż ciągle jeszcze są dostępne rzadko. Doceniane są także przez kucharzy. Kucharz Rafał Godziemski mówiący o smakach Kujaw i Pomorza w filmie wykorzystuje także odmianę Provita, która nadaje się nie tylko do gotowania, ale i pieczenia, choćby w ognisku.
. Warto je później skropić cytryną, aby utrzymały swój kolor - mówi kucharz Rafał Godziemski. - Te ziemniaki trzeba gotować trochę dłużej niż inne, ale warto poczekać na ten wyrafinowany smak...
0 komentarze