USDA: Zielony Ład spowoduje wzrost cen żywności
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych poddał analizie ekonomicznej założenia Europejskiego Zielonego Ładu. Wyniki są szokujące. Według analityków USDA wprowadzenie Green Deal w samej Unii Europejskiej spowoduje ogromny wzrost cen żywności do 2030 roku. Gdyby Zielony Ład wprowadzić na całym świecie ceny żywności wzrosną jeszcze bardziej, a w Unii Europejskiej produkcja rolna znacznie zmaleje!
- Na podstawie przeprowadzonej przez nas analizy środki na rzecz zrównoważonego rozwoju żywności i rolnictwa zaproponowane przez KE w jej dziesięcioletnim planie ograniczenia wykorzystania gruntów rolnych, nawozów, środków przeciwdrobnoustrojowych i pestycydów w UE doprowadziłyby do zmniejszenia zarówno produkcji i ich konkurencyjności na rynkach eksportowych - alarmują amerykańscy analitycy . - Ponadto ograniczenie dostaw żywności w UE prawdopodobnie spowodowałoby wzrost cen, który wpłynąłby na budżety konsumentów, ograniczył bezpieczeństwo żywnościowe i zmniejszył PKB na całym świecie.
Jak to możliwe?
Dział Analiz Ekonomicznych Departemantu Rolnictwa w USA (USDA) przeprowadził analizę wprowadznie w życie Europejskiego Zielonego Ładu - ,,Economic and Food Security Impacts of Agricultural Input Reduction Under the European Union Green Deal’s Farm to Fork and Biodiversity Strategies''. Analitycy: Jayson Beckman, Maros Ivanic, Jeremy L. Jelliffe, Felix G. Baquedano i Sara G. Scott przeanalizowali trzy scenariusze tej oparacji.
- Aby zbadać ekonomiczne konsekwencje wniosku, przeprowadziliśmy szereg symulacji politycznych z proponowanych celów (Zielonego ładu) przy użyciu trzech coraz szerszych scenariuszy przyjęcia inicjatywy KE - informują amerykańscy analitycy. - Stwierdziliśmy, że przyjęcie tych strategii miałoby skutki wykraczające poza UE, powodując wzrost światowych cen żywności i zwiększenie się liczby ludności zagrożonej brakiem żywności.
Trzy scenariusze
Analitycy przygotowali trzy scenariusze zakładające wprowadzenie Europejskiego Zielonego ładu.
- W pierwszym scenariuszu założyliśmy, że UE samodzielnie wdraża strategię i nie nakłada żadnych ograniczeń na handel - informują w opracowaniu amerykańscy analitycy. - Drugi scenariusz (który określamy jako „scenariusz środkowy”) rozszerza ograniczenia nakładów rolniczych na partnerów handlowych UE, którzy są uzależnieni od eksportu żywności i produktów rolnych do UE8. Jednocześnie zakładaliśmy, że UE ogranicza 50 proc. import z regionów, które nie przyjmują strategii. Trzeci scenariusz, „scenariusz globalny”, uwzględnia skutki wynikające z globalnego przyjęcia strategii, przy założeniu, że wszystkie regiony na świecie przyjmą redukcję nakładów produkcji rolnej wymienionych.
Z udostępnionego przez USDA raportu wynika, że każdy ze scenariuszy powoduje znaczne zmiany w gospodarce rolnej i wzrost cen żywności. Nawet założenie, że Zielony Ład wprowadzany jest tylko na terenie UE ma skutki globalne.
Wpływ na produkcję żywności
W scenariuszu dotyczącym wyłącznie UE światowa produkcja rolna spada o 1 procent, do czego przyczynia się spadek produkcji rolnej w UE o 12 procent. W proponowanym modelu obliczeń wszystkie inne regiony realizują wzrost produkcji rolnej, dążąc do zastąpienia utraconej produkcji (i handlu) UE.
Wyniki pokazują pokazują największe spadki produkcji w UE według produktów:
- nasion oleistych (61%),
- pszenicy (49%) i
- innych upraw (44%)
- Przewidywane spadki wielkości produkcji nasion oleistych w UE są napędzane przez silną światową konkurencję (i wzrost cen w UE) - twierdzą analitycy. - W przypadku pszenicy spadek produkcji jest spowodowany ograniczeniem nawozów i wykorzystania gruntów (nawozy i grunty stanowią stosunkowo dużą część kosztów produkcji pszenicy).
Jakie jeszcze zmiany przewidują analitycy amerykańscy w tym scenariuszu w produkcji roślinnej na terenie Unii Europejskiej? Oto niektóre z nich:
- roślin, z których wytwarzany jest cukier spadek o 20%
- ryżu - spadek o 13%
- produkcja mleka - spadek o 11%
- produkcja wołowiny - spadek o 13%
- produkcja wieprzowiny - spadek o 7%
- produkcja cukru - spadek o 16%
W scenariuszu nr 2 - ,,środkowym'' - światowa produkcja rolna spada o 4 procent, ponieważ regiony, które przyjęły strategie, wraz z UE, również odnotowują spadek produkcji rolnej. Przy przyjętych założeniach produkcja rolna na Ukrainie spada o 33 procent, przy dwucyfrowych spadkach produkcji prawie każdego towaru. Produkcja na Bliskim Wschodzie iw Afryce Północnej oraz w regionie EFTA spadła o 15 procent, ponownie przy jednoczesnym dwucyfrowym spadku produkcji wielu towarów. W scenariuszu środkowym Kanada odnotowuje największy wzrost produkcji rolnej, głównie poprzez zwiększoną produkcję wieprzowiny.
Według oceny analityków, w tym scenariuszu produkcja rolna w UE będzie wyglądała następująco:
- uprawa ryżu - wzrost o 70%
- uprawa pszenicy - spadek o 25%
- uprawa roślin oleistych - spadek o 38%
- uprawa roślin ,,cukrowych'' - spadek o 18%
- inne uprawy - spadek o 20%
- produkcja mleka - spadek o 12%
- produkcja wołowiny - spadek o 12%
- produkcja wieprzowiny - spadek o 13%
- produkcja cukru - spadek o 16%
A jeśli Zielony Ład wprowadzony byłby na całym świecie?
- Scenariusz globalny prowadzi do największego zmniejszenia światowej produkcji rolnej (11%) - informują analitycy. - Całkowita wielkość produkcji rolnej spadłaby w każdym regionie, przy czym połowa regionów odnotowała dwucyfrowy spadek. Regiony, w których całkowita wielkość produkcji rolnej spadłaby w największym procencie, to Ukraina (z produkcji nasion oleistych), Argentyna (z nasion oleistych i produkcji wołowiny) oraz Brazylia (z produkcji nasion oleistych) (tabela B-3 w załączniku). Większość innych głównych producentów rolnych odnotowuje spadek produkcji rolnej, w tym Stany Zjednoczone (9%) i Chiny (17%).
Tu możemy się spodziewać, że na terenie UE:
- produkcja ryżu wzrośnie o 49%
- uprawa pszenicy - spadek o 33%
- uprawa roślin oleistych - spadek o 43%
- uprawa roślin ,,cukrowych'' - spadek o 15%
- inne uprawy - spadek o 27%
- produkcja mleka - spadek o 7%
- produkcja wołowiny - spadek o 12%
- produkcja wieprzowiny - spadek o 9%
- produkcja cukru - spadek o 11%
Wpływ Zielonego Ładu na ceny rynkowe
Także tu amerykańscy analitycy przeanalizowali wszystkie trzy scenariusze polityczne wprowadzenia Zielonego Ładu w UE, w UE i krajach powiązanych handlowo oraz na całym świecie. Jakie są wyniki?
Ograniczenia produkcji rolnej w UE na dużą skalę, jakie zaobserwowano w scenariuszu obejmującym tylko UE, ograniczyłyby dostępność rynkową towarów rolnych w UE, prowadząc do wzrostu cen wszystkich towarów rolnych w UE, przy czym większość cen towarów rośnie dwucyfrowo. Ceny produktów rolnych rosną we wszystkich regionach ze względu na wzrost cen w UE (wpływający na import) oraz wzrost konkurencji o towary produkowane w kraju (tj. eksport).
Analitycy wskazują, jak duże mogą być wzrosty cen podstawowych upraw. Przewidują, że na terenie UE ceny wzrosną:
- pszenicy - o 71%
- nasion roślin oleistych - o 93%
- roślin, z których wytwarzany jest cukier o 107%
- innych upraw - 73%
- ryżu - 29%
Scenariusz środkowy podkreśla różnice w cenach między tymi, którzy przyłączają się do inicjatywy UE mającej na celu zmniejszenie nakładów na rolnictwo ukierunkowanych na strategie, a tymi, którzy do niej nie przystępują. Regiony, które w założeniu przyjęły strategię, odnotowały wzrost cen produktów rolnych o ponad 50 procent. W scenariuszu środkowym regiony przyjmujące strategię odnotowują wzrost cen wynikający ze zmniejszenia zużycia środków produkcji, ale mają też wyższe ceny, ponieważ ograniczenia w handlu podnoszą ceny produktów rolnych. W efekcie ceny w tych regionach są wysokie.
Z wyliczeń przeprowadzonych przez amerykańskich analityków wynika, że ten scenariusz spowoduje wzrost cen:
- pszenicy - o 321%
- nasion roślin oleistych - o 395%
- roślin, z których wytwarzany jest cukier o 440%
- innych upraw - 302%
- ryżu - 175%
Scenariusz ,,globalny'' też nie jest optymistyczny. Jak wykazują analitycy, cena większości upraw rośnie trzycyfrowo w każdym regionie. Ruch w kierunku wyrównywania cen produktów rolnych na całym świecie następuje, ponieważ w scenariuszu globalnym handel nie jest utrudniony - jednak ceny są najwyższe w tym scenariuszu, ponieważ wszystkie regiony wdrażają strategie.
Przyjmując założenia wariantu trzeciego, analitycy spodziewają się wzrostu cen w UE:
- pszenicy - o 260%
- nasion roślin oleistych - o 319%
- roślin, z których wytwarzany jest cukier o 357%
- innych ipraw - 246%
- ryżu - 146%
Dobrobyt
Jak podają analitycy przy wprowadzeniu Zielonego Ładu tylko na terenie UE, dobrobyt zostałby zmniejszony na całym świecie o 95,9 mld USD - głównym powodem ma być efektywności alokacji (AE), która polega na redystrybucji zasobów z bardziej produktywnego sektora do mniej produktywnego. Skala spadku dobrobytu największa byłaby w UE. Pozostałe scenariusze są jeszcze bardziej niekorzystne pod tym względem.
Wydatki na żywność
Najbardziej wymownym wskaźnikiem realnego dobrobytu (lub jego braku) są jednak wydatki na żywność. Jak wyjaśniają analitycy, roczne zmiany w wydatkach żywnościowych konsumentów w każdym regionie są liczone jako zmiana zakupów produktów rolnych (zarówno krajowych, jak i importowanych) w ramach strategii . W scenariuszu obejmującym tylko UE średnie roczne wydatki na żywność wzrosną o 51 USD na mieszkańca na całym świecie. Wydatki na żywność najbardziej rosną w UE, ponieważ to UE jest w tym wariancie jedynym regionem przyjmującym strategię.
W scenariuszu środkowym roczne wydatki na żywność na mieszkańca wzrastają na całym świecie o 159 USD, na co wpływ ma duży wzrost w regionach, które przyjęły strategię. Większość regionów odnotowuje wzrosty większe niż 500 USD.
Wreszcie, przyjęcie strategii na całym świecie prowadzi do wzrostu rocznych wydatków na żywność o 450 USD na mieszkańca. Wszystkie regiony w modelu odnotowują trzycyfrowy wzrost wydatków na żywność na mieszkańca, przy najmniejszym wzroście o 214 USD w Indiach i najwyższym o 919 USD w rozwiniętej Azji.
Zgodnie ze scenariuszem obejmującym tylko UE do 2030 roku ceny żywności wzrosną w wyniku przyjęcia strategii przez UE, zwiększając liczbę osób z ,,brakiem bezpieczeństwa żywnościowego'' (czyli cierpiących głód) o 22 mln osób. W scenariuszu globalnym liczba osób z brakiem bezpieczeństwa żywnościowego wzrasta do 185 mln.
- Implikacje strategii dla UE będą zależeć od stopnia, w jakim inni przyjmą tę lub podobnie zgodne strategie. Na przykład, udział UE w utracie dobrobytu wynosi 88%, gdy sama UE przyjmuje strategie, ale 18%, gdy strategie są przyjmowane na całym świecie - konkludują analitycy.
Pełen raport obejmuje prawie 60 stron danych - założeń, wyliczeń i dokładnie opisanych metod badawczych. możemy go znaleźć tutaj - plik pdf w języku angielskim.
Nie ma się co łudzić, że UE prowadza Zielony Ład bez ekonomicznych obliczeń. Nie ma się też co łudzić, że wyliczenia analityków z USDA są obarczone dużym błędem. Wiele wskazuje więc na to, ze wnioski, które pokazuje USDA mogą być rzeczywistym celem Zielonego Ładu.
Popatrzmy więc na nasz rynek i zastanówmy się, czy działania z ostatniego roku nie wskazują, że takie zmiany już są wprowadzane, czy też może raczej wymuszane, choć najczęściej pod pozorem innych zdarzeń.
Czy Zielony Ład zamieni Europę w krainę mlekiem i miodem płynącą czy wręcz przeciwnie? Najbliższe lata przyniosą odpowiedź na tak postawione pytanie.
0 komentarze