Szukaj ogłoszenia
ProFume
Numer autoryzacji : R-22/2020wu
Właściciel numeru autoryzacji : DOUGLAS BLG BVBA 4th Floor, Rue Royale, 1000 , Belgia
Substancja aktywna : fluorek sulfurylu - 998 g
Rodzaj pakowania : opakowania 56,7 kg stal
Data ważności zezwolenia : 2024-10-31 00:00:00
Termin dystrybucji sprzedaży : 2025-04-30
Termin zużycia : 2026-04-30 00:00:00
Producent : Douglas Products and Packaging Company - Stany Zjednoczone (Douglas Products and Packaging Company)
Rodzaj produktu : Insektycyd
Stosowanie produktu
Inne
DozowanieMaksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 1500 CTP g h/m3 przez maksymalnie 48 godzin, z maksymalnym stężeniem aktualnym 128 g/m3 Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: zgodnie z wykonaną kalkulacją (CTP)
-
Uprawy
Pomieszczenia, Przechowalnie, Ziarno, Zboża
-
Agrofagi
Kapturnik zbożowiec, Mklik, żywiak chlebowiec, Wołek zbożowy, Spichrzel surynamski, Trojszyk ulec, Omacnica spichrzanka, Wołek ryżowy, Trojszyk gryzący, Chrząszcz Trogoderma variabile, Cygarowiec, Chrząszcz Dermestes maculatus, Chrząszcz Cryptolestes ferrugineus
Ryzyko dla ludzi
Informacje szczegółowe
ania szkodników składowanychproduktów, owadów niszczących drewno i organizmów kwarantannowych.Obiekt przygotować do zabiegu uszczelniając go, a środek stosować zgodnie z etykietą środka.
Etykieta środka ochrony roślin ProFume, załącznik do zezwolenia MRiRW2Działanie fluorku sulfurylu po przedostaniu się gazu do organizmu szkodnika polega na zakłóceniu
cykli glikolizy i kwasu cytrynowego (cykl Krebsa), tym samym pozbawiając owada energii
niezbędnej do przeżycia.
Zgodnie z klasyfikacją IRAC substancja czynna fluorek sulfurylu należy do niespecyficznych
inhibitorów cykli metabolicznych (IRAC 8A).
Uwaga:
- fluorek sulfurylu jest bezbarwnym gazem, bez zapachu i smaku,
- efekt działania może być widoczny nawet dopiero po kilku dniach od zakończenia zabiegu. STOSOWANIE ŚRODKA
Dawkę (CTP) należy obliczyć programem FumiguideTM udostępnionym przez posiadacza zezwolenia.Jest ona równa stężeniu środka fumigacyjnego (C) x czas trwania fumigacji (T) i jest wyrażona |
w g h/m3.
W celu obliczenia CTP należy uwzględnić następujące parametry:– objętość konstrukcji/obszaru/towarów poddanych fumigacji,
– gatunki szkodników,
– stadium rozwoju owada,
– temperatura,
– czas trwania fumigacji,
– szacunkowa utrata czynnika fumigacyjnego, w tym czas niezbędny do utraty 50% gazu podczasfumigacji czas utraty połowy środka.Wprowadzenie gazu musi odbywać się spoza obszarów/pomieszczeń, które mają być poddane
fumigacji za pomocą odpowiedniego sprzętu.
Puste pomieszczenia do przechowywania ziaren i produktów zbożowych (budynki / kontenery/
statki i inne jednostki pływające)
omacnica spichrzanka (Plodia interpunctella), mklik mączny (Ephestia kuehniella), tojszyk ulec
(Tribolium confusum), trojszyk gryzący (Tribolium castaneum), chrząszcz Trogoderma variabile,
spichrzel surynamski (Oryzaephilus surinamensis), mklik daktylowiec (Ephestia cautella), żywiak
chlebowiec (Stegobium paniceum), cygarowiec (Lasioderma serricorne), chrząszcz Dermestes
maculatus, wołek zbożowy (Sitophilus granarius), wołek ryżowy (Sitophilus oryzae), chrząszcz
Cryptolestes ferrugineus, kapturnik zbożowiec (Rhyzopertha dominica)
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania:
1500 CTP g h/m3 przez maksymalnie 48 godzin, z maksymalnym stężeniem aktualnym 128 g/m3Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: zgodnie z wykonaną kalkulacją (CTP)
Maksymalna liczba zabiegów: 2 fumigacje w ciągu 12 miesięcy
Uwaga: – Przewody dozujące muszą prowadzić do dużych przestrzeni.
– Skierować środek (gaz) do strumienia powietrza wentylatora, aby zapewnić efektywnądystrybucję gazu.– Unikać powstawania mgły w pomieszczeniach, które mają być poddane fumigacji poprzezzastosowanie wentylatorów o wydajności co najmniej 3600 m3/godz. na wprowadzenie każdegokilograma środka (powstawanie mgły jest spowodowane kondensacją wilgoci w
pomieszczeniach, która powstaje w wyniku spadku temperatury). W wyniku zastosowania
wentylatora o niewystarczającej wydajności może nastąpić uszkodzenie pomieszczenia
poddanego fumigacji.– Zaleca się stosowanie zabezpieczeń, takich jak polietylen pod miejscem wprowadzenia środka iodpowiednich wentylatorów, aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni posadzki.Etykieta środka ochrony roślin ProFume, załącznik do zezwolenia MRiRW3
Pnie drzew (kłody drewna)
organizmy kwarantannowe
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania:
1095 g h/m3 CTP przez co najmniej 24 godziny przy maksymalnym stężeniu 104 g/m3, wtemperaturze 16°C lub wyższej
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: zgodna z wymogami fitosanitarnymi kraju
przywozu w zakresie kwarantanny
Maksymalna liczba zabiegów: 1
Fumigacja w kontenerach lub z wykorzystaniem plandeki:–Aby zapobiec nadmiernemu wychłodzeniu powietrza, konieczne jest wolniejsze wprowadzanie
środka (0,5 - 1,5 kg/min).–Zastosować metodę wprowadzania w taki sposób, aby wprowadzany gaz i powietrze były
odpowiednio wymieszane, np. poprzez wprowadzenie gazu od góry na ułożone towary ŚRODKIOSTROŻNOŚCI,OKRESYKARENCJIISZCZEGÓLNEWARUNKISTOSOWANIA 1. Dla każdej fumigacji, z wyprzedzeniem musi zostać ustalony plan fumigacji. Plan fumigacji musizawierać co najmniej następujące informacje: −Miejsce, w którym odbędzie się fumigacja;−Stosowane dozowanie, w g/m3;−Przewidywany czas trwania fumigacji;−Strategia pomiarowa i stosowany sprzęt pomiarowy;−Działania, które zostaną podjęte w celu zapewnienia, że osoby trzecie i/lub zwierzęta domowe
nie zbliżą się, w żaden sposób, do wymaganej strefy wokół przedmiotu poddanego fumigacji;−Działania, które zostaną podjęte, gdy zmierzone zostanie więcej niż 3 ppm w odległości 10metrów;−W razie potrzeby działania, które zostaną podjęte w celu utrzymania średniej temperaturypowyżej 5°C;−Sprawdzenie czy w pomieszczeniu i jego bezpośrednim sąsiedztwie nie występują chronionegatunki zwierząt, a w przypadku gdy występują, przygotowanie planu działania mającego na
celu ich ochronę. 2. Prace należy wykonywać zgodnie z planem fumigacji. Odstępstwa należy odnotować w planiefumigacji, a w przypadku gdy plan wymaga zatwierdzenia przez służby inspekcyjne, należy je
zgłosić tym służbom inspekcyjnym.3. Gaz nie może być stosowany bezpośrednio na powierzchnię/podłoże, aby zapobiecuszkodzeniom.4. W przypadku wszystkich rodzajów fumigacji konieczne jest zastosowanie odpowiednich,szczelnych przewodów dozujących o minimalnej oporności ciśnieniowej 35 barów. Stosowanie
innych przewodów dozujących wymaga zgody posiadacza zezwolenia.5. Osoba odpowiedzialna za przeprowadzenie fumigacji jest zobowiązana do udostępnienia planufumigacji na żądanie odpowiednich służb.6. Nie przeprowadzać fumigacji jeśli średnia temperatura powietrza w pomieszczeniach i/lubśrednia temperatura produktów przeznaczonych do fumigacji jest niższa niż 5°C. Można
stosować ogrzewanie wymuszone z elementami grzejnymi bez otwartych żarników, pod
warunkiem, że przy takim ustawieniu średnia temperatura utrzymywana jest powyżej 5ºC przez
cały czas trwania fumigacji.7. Wszystkie osoby, zwierzęta i rośliny muszą zostać usunięte z zagrożonego (poddawanegofumigacji) obszaru/konstrukcji/budynku.8. Należy zgasić wszystkie źródła płomienia, aby zapobiec rozkładowi środka. Elektryczneelementy grzejne z otwartym żarnikiem, które mogą mieć bezpośredni kontakt z gazem podczas
fumigacji, muszą być wyłączone. Środek reaguje z wilgotnym powietrzem w obecności
otwartych płomieni lub powierzchni o temperaturze od 400°C. Produkty rozkładu mogą
powodować uszkodzenia metali, szkła, polerowanych płytek lub podobnych materiałów. RyzykoEtykieta środka ochrony roślin ProFume, załącznik do zezwolenia MRiRW4rozkładu gazu w obecności źródeł ciepła w temperaturze niższej niż 400°C istnieje, ale zależy od
warunków panujących w środowisku (takich jak temperatura, wilgotność, ruch powietrza, czas
ekspozycji itp.), w związku z czym trudno jest je wcześniej oszacować. Ocena instalacji
grzewczych (np. wykorzystanie ciepła podczas fumigacji z użyciem środka) należy do
obowiązków osoby odpowiedzialnej za przeprowadzenie fumigacji.9. Wpływ środka na organizm zwalczany zależy od stężenia gazu, temperatury i czasu ekspozycji.Produkt nie jest trwały i w przypadku niewłaściwego przeprowadzenia fumigacji istnieje
możliwość przetrwania niektórych stadiów rozwoju szkodników po przeprowadzeniu fumigacji.10. W celu zapobiegania wystąpienia zjawiska odporności środek należy stosować wyłącznie zgodniez etykietą. Zastosowanie środka może być traktowane jedynie jako część programu ochrony przed
szkodnikami. Należy stosować również inne metody zwalczania lub zapobiegania występowaniu
szkodników, jeżeli jest to możliwe i skuteczne w odniesieniu do zwalczanych szkodników.
Zaleca się stosowanie pułapek na owady i/lub specjalnego monitoringu w celu określenia
najbardziej efektywnego czasu fumigacji.11. Należyzapobiegać przedostawaniu się zwierząt na teren obszaru/pomieszczeń podczas fumigacjii wietrzenia. Należy podjąć niezbędne środki, aby zapobiec narażeniu organizmów nie będących
obiektem zwalczania na kontakt z obszarem/pomieszczeniem poddanym fumigacji.12. Przeprowadzanie fumigacji do zastosowań kwarantannowych i przed wysyłką (QPS) jestdozwolone wyłącznie do celów kwarantanny lub zastosowań poprzedzających transport. PRZYGOTOWANIE DO FUMIGACJI Przed wprowadzeniem gazu obszar/pomieszczenie, który ma być poddane fumigacji, musi zostać
dokładnie sprawdzone w celu potwierdzenia, że przestrzeń została ewakuowana, a zabieg fumigacji
jest przeprowadzany zgodnie z etykietą. Po tej kontroli wszystkie wejścia do obszaru/pomieszczenia,
które ma być poddane fumigacji, muszą być całkowicie zamknięte, tak aby nie mogły do nich wejść
osoby nieupoważnione i zwierzęta. Fumigacja z wykorzystaniem plandeki
Otworzyć wszystkie możliwe okna pomieszczenia. Do przykrycia należy użyć materiału o wysokiej
odporności, takiego jak plandeka wykonana z winylu pokrytego nylonem lub plandeka z polietylenu
o grubości co najmniej 100-150 µm. Uszczelnić wszystkie szwy. Uszczelnić plandekę do podłoża za
pomocą rurek wypełnionych wodą lub piaskiem. W celu ograniczenia do minimum strat gazu przez
glebę oraz w celu zapobieżenia uszkodzeniom roślin w pobliżu, podłoże wokół przykrytej
konstrukcji musi być podlewane (jeśli nie jest wystarczająco wilgotne), aby stworzyć barierę dla
gazu.
Komory fumigacyjne
W przypadku zastosowania środka w komorze fumigacyjnej wymagane jest całkowite uszczelnienie
komory z regulowaną cyrkulacją powietrza.
Fumigacja statków i innych jednostek pływających w porcie
Z wyjątkiem osób zaangażowanych w proces fumigacji, na pokładzie nie mogą przebywać żadne
osoby, rośliny i zwierzęta.
Osoba odpowiedzialna za przeprowadzenie fumigacji musi poinformować kapitana statku (lub jego
przedstawiciela) o wymaganiach dotyczących sprzętu ochrony osobistej i sprzętu pomiarowego.
Procedury awaryjne, wentylacja ładunku, kontrola okresowa i środki pierwszej pomocy muszą być
omówione i zrozumiałe dla kapitana (lub jego przedstawiciela).
W przypadku stwierdzenia wycieku gazu, osoba odpowiedzialna za przeprowadzenie fumigacji musi
podjąć niezbędne działania w celu wyeliminowania wycieku i musi poinformować o tym kapitana
(lub jego przedstawiciela).
Żywność, pasza, leki i inne substancje lecznicze nie mogą być narażone na działanie środka. Jeżeli
przedmiotów tych nie można usunąć ze statku, należy je zabezpieczyć przed narażeniem.
Statek nie może być przemieszczany podczas fumigacji lub wentylacji.
Jeżeli konieczne jest wejście do strefy poddanej fumigacji przed przewietrzaniem, należy założyć
autonomiczny aparat oddechowy (SCBA).Etykieta środka ochrony roślin ProFume, załącznik do zezwolenia MRiRW5Fumigacja w kontenerach
Fumigacje w kontenerach należy przeprowadzać w zabezpieczonym miejscu, które jest przeznaczone
tylko do tego celu. Przed fumigacją kontenery należy sprawdzić pod kątem szczelności i integralności
strukturalnej.
PRZEPROWADZANIE PROCESU FUMIGACJI Monitorowanie podczas fumigacji Monitorowanie stężenia fluorku sulfurylu podczas fumigacji jest niezbędne do określenia dokładności
dozowania i obliczenia bieżącego czasu utraty połowy środka (HLT). Do monitorowania stężenia gazu
mogą być stosowane urządzenia, takie jak analizator gazu Fumiscope.Wykrywanie nieszczelnościDo potwierdzenia stężenia środka wynoszącego 3 ppm lub mniej mogą być używane wyłącznie
urządzenia kontrolne o odpowiedniej czułości, takie jak Interscan, SF-ExplorIR lub MAC2640
CLIRcheck. Atestowane urządzenia kontrolne muszą być skalibrowane zgodnie z zaleceniami
producenta. Stężenie fluorku sulfurylu musi być mierzone za pomocą odpowiednich urządzeń pomiarowych, co
najmniej co pół godziny tylko podczas wprowadzania i przewietrzania. Jeżeli okaże się, że
obszar/konstrukcja poddana fumigacji nie wykazuje przecieków i po wyrównaniu gazu, pomiary
należy przeprowadzać z częstotliwością określoną przez osobę odpowiedzialną za przeprowadzenie
fumigacji. Pomiar musi odbywać się na wysokości 10 cm nad ziemią i w strefie oddychania. Dokładne
lokalizacje pomiarowe muszą być ustalone przez osobę odpowiedzialną za przeprowadzenie
fumigacji. Gdy stężenie fluorku sulfurylu przekroczy 3 ppm, osoba odpowiedzialna za
przeprowadzenie fumigacji musi podjąć środki w celu rozszerzenia strefy ochronnej.W przypadku stwierdzenia nieszczelności w wyniku złego lub uszkodzonego uszczelnienia, teren na
którym przeprowadzana jest fumigacja musi zostać ewakuowany, należy założyć autonomiczny aparat
oddechowy (SCBA) na sprężone powietrze i usunąć nieszczelność. Przenieść nieszczelne lub
uszkodzone butle gazowe na zewnątrz lub w odizolowane miejsce, ściśle przestrzegając procedur
bezpieczeństwa. Jeśli to możliwe, pracować pod wiatr. Osoby nieupoważnione nie mogą wchodzić na
teren obszaru, w którym zaobserwowano wyciek, dopóki stężenie gazu nie będzie mniejsze lub równe
3 ppm, mierząc zgodnie z wymogami.W celu uzyskania szczegółowych informacji na temat przyrządów do pomiaru stanu powietrza lub
sprzętu do oddychania i ich użytkowania należy skontaktować się z posiadaczem zezwolenia lub jego
przedstawicielem.Strefa zagrożenia Każda przestrzeń wokół obszaru, budynku, kontenera lub składowanych towarów, które mają być
poddane fumigacji w przypadku których istnieje ryzyko stężenia fluorku sulfurylu przekraczającego 3
ppm, stanowi strefę zagrożenia. Szczególnym przykładem strefy zagrożenia jest przestrzeń połączona z obszarem, który ma być
poddany fumigacji poprzez połączenie konstrukcyjne (np. ściana, kanały, rury, zakryte kanalizacja),
które umożliwiają przepływ gazu pomiędzy obszarami. Każda przestrzeń połączona z obszarem, który
ma być poddany fumigacji, musi być ewakuowana podczas fumigacji, chyba że można ją
odseparować od strefy, która ma być poddana fumigacji, poprzez barierę powietrzną uniemożliwiającą
przepływ gazu między połączonymi obszarami.Etykieta środka ochrony roślin ProFume, załącznik do zezwolenia MRiRW6Każdy obszar lub budynek (taki jak dom, mieszkanie, powierzchnia biurowa, biznesowa lub
handlowa), który jest w jakikolwiek sposób połączony z obszarem, który ma być poddany fumigacji,
nie może być używany podczas fumigacji i przewietrzania. Przed jego ponownym oddaniem do
użytku musi zostać dopuszczone jako wolne od gazu przez osobę odpowiedzialną za przeprowadzenie
fumigacji.Stężenia fluorku sulfurylu we wszystkich strefach zagrożenia muszą być mierzone podczas fumigacji i
napowietrzania. Sąsiadujące strefy zagrożenia, które zostały ewakuowane, skontrolowane i
zabezpieczone przed wejściem osób nieupoważnionych oraz zwierząt oraz odpowiednio oznakowane,
nie muszą być sprawdzane pod kątem obecności gazu podczas fumigacji. Przed ponownym użyciem
muszą zostać dopuszczone jako wolne od gazu przez osobę odpowiedzialną za przeprowadzenie
fumigacji.Zasady bezpieczeństwa Wokół pomieszczenia lub kłód drewna, które mają być poddane fumigacji, wymagana jest 10-
metrowa strefa ochronna. Wszystkie wejścia do obszaru lub pomieszczenia, w którym odbywa się
fumigacja, lub do obszarów i pomieszczeń w obrębie strefy ochronnej muszą być zamknięte (za
pomocą kłódki, łańcucha lub w inny sposób). Ich otwarcie może nastąpić wyłącznie pod nadzorem
osoby odpowiedzialnej za przeprowadzenie fumigacji. Jeśli stężenie fluorku sulfurylu w powietrzu przekroczy wartość 3 ppm, wszyscy pracownicy
wykonujący fumigację muszą opuścić teren lub pomieszczenie poddawane fumigacji. Jeżeli konieczne
jest wejście do strefy lub budynku poddanego fumigacji przed przewietrzeniem, należy założyć
autonomiczny aparat oddechowy (SCBA) na sprężone powietrze.W przypadku wykrycia kolejnego pomiaru powyżej 3 ppm na obwodzie strefy ochronnej (10 m),
strefa ochronna musi zostać rozszerzona zgodnie z zatwierdzonym planem fumigacji. Wszystkie
osoby znajdujące się w tym obszarze muszą być ewakuowane z tej strefy zgodnie z instrukcjami
osoby odpowiedzialnej za przeprowadzenie fumigacji i na obszar ten można ponownie wejść tylko za
jej zgodą. Jeżeli początkowa 10-metrowa strefa ochronna zostanie rozszerzona, należy wprowadzić zakaz
zatrzymywania i/lub cumowania w tej strefie podczas fumigacji i przewietrzania.Nie dopuszczać osób niepowołanych i zwierząt, do pomieszczeń, w których wykonuje się fumigację
lub będących w trakcie wietrzenia po fumigacji dopóki urządzenia pomiarowe nie wykażą, że są one
wolne od gazu.
Wokół gazowanego terenu umieścić napisy ostrzegawcze:
" NIEBEZPIECZEŃSTWO ", " TRUJĄCY GAZ ", " WSTĘP WZBRONIONY ".
Dodatkowo mogą zostać zamieszczone następujące informacje:
− Nazwa użytego środka fumigacyjnego;
− Nazwa, adres, numer telefonu/faksu przedsiębiorstwa przeprowadzającego fumigację;
− Data fumigacji.
Znaki ostrzegawcze mogą zostać usunięte wyłącznie przez osobę odpowiedzialną za przeprowadzenie
fumigacji po potwierdzeniu braku obecności gazu, tj. po zakończeniu przewietrzania i po
potwierdzeniu, że stężenie fluorku sulfurylu w powietrzu w obszarze poddanym fumigacji i strefie
zagrożenia nie przekracza wartości 3 ppm i, że wejście do tego obszaru jest bezpieczne.Kontenery nie mogą być przemieszczane w okresie pomiędzy wprowadzeniem gazu a ostatecznym
dopuszczeniem do ponownego wejścia.Przewietrzanie Przewietrzyć ułożone kłody drewna/ pomieszczenia przy zastosowaniu biernej lub czynnej wentylacji.
Wokół poddanych fumigacji obszarów/pomieszczeń i strefy zagrożenia sprawdzić proces
przewietrzania i monitorować stężenie fluorku sulfurylu, aby upewnić się, że nie zostały przekroczoneEtykieta środka ochrony roślin ProFume, załącznik do zezwolenia MRiRW7wartości graniczne stężenia fluorku sulfurylu (3 ppm). W razie potrzeby osoba odpowiedzialna za
przeprowadzenie fumigacji może zdecydować o rozszerzeniu strefy zagrożenia. Pracownicy
przeprowadzający fumigację, którzy wchodzą na obszar poddany zabiegowi w celu zmierzenia
stężenia gazu, muszą nosić autonomiczny aparat oddechowy (SCBA) na sprężone powietrze, dopóki
nie zostanie potwierdzone, że stężenie gazu w obszarze/konstrukcji/budynku wynosi 3 ppm lub mniej.
Należy użyć zatwierdzonego urządzenia wykrywającego, aby sprawdzić, czy stężenie nie przekracza 3
ppm. Po zakończeniu fumigacji kontynuować wietrzenie co najmniej przez jeden dzień. ŚRODKI OSTROŻNOŚCI DLA OSÓB STOSUJĄCYCH ŚRODEK, PRACOWNIKÓW ORAZ
OSÓB POSTRONNYCH
Nie jeść, nie pić ani nie palić podczas używania produktu.
Stosować odzież ochronną (kombinezon) i odpowiednie środki ochrony dróg oddechowych -
odpowiedni, autonomiczny aparat oddechowy (SCBA), a także ochronę oczu podczas podłączania i
odłączania butli z gazem, podczas stosowania środka (procesu gazowania) oraz przy ponownym
wejściu na obszar poddany zabiegowi, do czasu gdy stężenie gazu w powietrzu będzie niższe niż 3
ppm.
Podczas stosowania środka nie należy nosić rękawic i gumowych butów. Odzież i buty, które miały
bezpośredni kontakt z płynną formą środka, nie mogą być ponownie użyte, dopóki nie zostaną
dokładnie wywietrzone i wyczyszczone.
Osoby używające soczewek kontaktowych nie powinny być zatrudnione do prac ze środkiem.
Osoby stosujące środek muszą przestrzegać zachowania co najmniej 5 dni odstępu pomiędzy
kolejnymi zabiegami wykonywanymi tym środkiem.
Pracownicy i osoby postronne mogą wejść do pomieszczeń wyłącznie po potwierdzeniu przez osobę
odpowiedzialną za przeprowadzenie fumigacji, że stężenie fluorku sulfurylu jest mniejsze lub równe 3
ppm.
Należy wyznaczyć 10 m strefę ochronną od pomieszczeń, w których stosowany był środek.
Ludzie i zwierzęta muszą przebywać z daleka od obszaru fumigacji i sąsiednich obszarów, do których
mógłby przeniknąć gaz.
Unikać jakiegokolwiek kontaktu z ustami, skórą i oczami. Umyć ręce i odsłoniętą skórę przed
jedzeniem, piciem lub paleniem po wykonaniu zabiegu.
Nie wdychać gazu.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI ZWIĄZANE Z OCHRONĄ ŚRODOWISKA NATURALNEGO
Nie zanieczyszczać wód środkiem ochrony roślin lub jego opakowaniem. Nie myć aparatury w
pobliżu wód powierzchniowych. Unikać zanieczyszczania wód poprzez rowy odwadniające z
gospodarstw i dróg. Zebrać wszystkie resztki materiału obojętnego do toreb i dostarczyć na składowisko odpadów
niebezpiecznych.