Krajowa Rada Wieprzowiny uchroni branżę przed kryzysem?
Siedem organizacji związanych z branżą mięsną powołało Krajową Radę Wieprzowiny. Celem nadrzędnym rady ma być przygotowanie strategii rozwoju branży trzody chlewnej, a w szczególności odbudowa pogłowia loch i krajowej produkcji prosiąt.
Jak poinformował Krajowy Związek Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, w skłąd rady weszli przedstawiciele następujących organizacji: NSZZ Solidarność RI, POLPIG, POLSUS, PZPNŚ, Wieprz Polski, Polskie Mięso, UPEMI.
- Polska branża trzody chlewnej od lat pozostaje w kryzysie. Wystarczy przypomnieć kilka faktów. Obecnie pogłowie świń w Polsce pozostaje na niższym poziomie niż po zakończeniu II wojny światowej. W 2022 roku dziennie likwidowano koło 24 stada trzody chlewnej - czytamy w komunikacie przygotowanym przez POLPIG. - Na przestrzeni ostatnich 10 lat podejmowano wiele prób uzdrowienia tej sytuacji. Organizacje branżowe przygotowały wtedy pierwszą strategię odbudowy branży trzody chlewnej. Niestety założenia i pomysły w niej przedstawione nie zostały zrealizowane przez rządzących.
Jak poinformowano, KRW jest organem apolitycznym i będzie działać autonomicznie, tworząc własne niezależne struktury robocze, kierując się ustalonymi przez siebie kryteriami, zasadami i regulaminem. Do realizacji celów solidarnie będzie gromadzić niezbędne środki i zaplecze techniczne oraz wystąpi o finansowanie zewnętrzne, które ma wesprzeć realizację celów grupy. KRW pozostaje otwarta na współpracę z innymi organizacjami zainteresowanymi wspólnym działaniem na rzecz rozwoju sektora trzody chlewnej.
Sygnatariusze KRW liczą na niezwłoczne rozpoczęcie rozmów ze stroną rządową, które pozwolą rozwiązać najważniejsze problemy branży. Pierwszym krokiem Grupy będzie spotkanie z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi i przedstawienie głównych założeń strategii rozwoju sektora.
foto: POLPIG
0 komentarze