Szukaj ogłoszenia
Giełdy
PMV-01
Numer autoryzacji : R-2/2017
Właściciel numeru autoryzacji : De Ceuster Meststoffen nv 2860 Fortsesteenweg, Belgia
Substancja aktywna : Pepino mosaic virus, szczep CH2, izolat 1906 - 100 %
Rodzaj pakowania : opakowania 1 l PET
Data ważności zezwolenia : 2031-08-07 00:00:00
Termin dystrybucji sprzedaży : 2032-02-07
Termin zużycia : 2033-02-07 00:00:00
Producent : De Ceuster Meststoffen nv - Belgia (De Ceuster Meststoffen nv)
Rodzaj produktu : Induktor odporności
Stosowanie produktu
Rośliny warzywne
DozowanieMaksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 4,0 - 8,0 l/ha
-
Uprawy
Pomidor
-
Agrofagi
Wirus mozaiki pepino (PepMV)
Informacje szczegółowe
giczny w formie stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą, stosowanynalistnie, przeznaczony do ochrony pomidora w uprawie pod osłonami przed patogenicznymi
izolatami wirusa mozaiki pepino (PepMV).
Środek zawiera łagodny izolat wirusa mozaiki pepino. Środek jest zalecany do stosowania
do ochrony pomidora przed wszystkimi innymi izolatami tego wirusa. Działanie środka
polega na wykorzystaniu zjawiska odporności krzyżowej. Rośliny pomidora zaszczepione
łagodnym izolatem wirusa nie ulegają zainfekowaniu przez szczepy patogeniczne wirusa
mozaiki pepino (PepMV).
Środek przeznaczony do stosowania przy użyciu opryskiwaczy szklarniowych.
STOSOWANIE ŚRODKA 2Etykieta środka ochrony roślin PMV-01, załącznik do decyzji MRiRW Środek dopuszczony do stosowania wyłącznie w szklarniach o trwałej konstrukcji,
odizolowanej od podłoża.
POMIDOR (w uprawie pod osłonami)
wirus mozaiki pepino (PepMV)
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 4,0 - 8,0 l/ha
Termin stosowania: Zaleca się zastosowanie środka na młodych roślinach pomidora, jak
najwcześniej po posadzeniu. Środek stosować od fazy 5 liści właściwych pomidora do fazy
widocznych kwiatostanów i pąków kwiatowych, przed kwitnieniem (BBCH 15-59). Zalecana ilość wody: 160-300 l/ha
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1
Uwaga:
Wyższą z zalecanych dawek stosować tylko w warunkach większego zagrożenia porażenia
wirusem.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I ZALECENIA STOSOWANIA ZWIĄZANE Z DOBRĄ
PRAKTYKĄ ROLNICZĄ
Środek zawiera substancję czynną z grupy niskiego ryzyka (low risk substances).
Środek jest przeznaczony wyłącznie do ochrony pomidora uprawianego na cele
konsumpcyjne.
W momencie zastosowania środka rośliny pomidora muszą być wolne od wirusa mozaiki
pepino (PepMV).
Celem uzyskania optymalnego efektu, zabiegi pielęgnacyjne zaleca się wykonać po
zastosowaniu środka.
Zabieg należy wykonać w ten sposób, aby cała ilość cieczy użytkowej dostała się
bezpośrednio na powierzchnię roślin. Zalecane opryskiwanie: nisko objętościowe. Zalecane
ciśnienie: 5 - 6 barów.
Środek zużyć zaraz po otwarciu opakowania.
Środek może powodować łagodne objawy fitotoksyczności na liściach niektórych odmian
pomidora. Celem określenia wrażliwości uprawianych odmian należy się skonsultować z
posiadaczem zezwolenia lub jego przedstawicielem.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIECZY UŻYTKOWEJ
Ciecz użytkową przygotować bezpośrednio przed zastosowaniem.
Przed przystąpieniem do sporządzania cieczy użytkowej dokładnie ustalić potrzebną jej ilość.
Odmierzoną ilość środka wlać do zbiornika opryskiwacza napełnionego do połowy wodą.
Opróżnione opakowania przepłukać trzykrotnie wodą, a popłuczyny wlać do zbiornika
opryskiwacza z cieczą użytkową, uzupełnić wodą do potrzebnej ilości i bardzo dokładnie
wymieszać. Ciecz użytkowa powinna być regularnie i dokładnie wymieszana Wskazane jest
dokładne czyszczenie filtrów aparatury opryskowej z odpowiednią częstotliwością i regularne
mieszanie cieczy użytkowej przed i w trakcie zabiegu (minimum co 2 godziny). W przypadku
stosowania opryskiwacza wyposażonego w belkę opryskową zalecaną do opryskiwania
upraw szpalerowych używać tylko jednej dyszy.
WARUNKI BEZPIECZNEGO STOSOWANIA ŚRODKA
Przed zastosowaniem środka należy poinformować o tym fakcie wszystkie zainteresowane
strony, które mogą być narażone na znoszenie cieczy użytkowej i które zwróciły się o taką
informację.
3Etykieta środka ochrony roślin PMV-01, załącznik do decyzji MRiRW
Środki ostrożności dla osób stosujących środek i pracowników:
Nie jeść, nie pić ani nie palić podczas używania produktu.
Stosować rękawice ochronne oraz odzież ochronną, zabezpieczającą przed oddziaływaniem
środków ochrony roślin w trakcie przygotowywania cieczy użytkowej oraz w trakcie
wykonywania zabiegu.
Stosować indywidualne środki ochrony dróg oddechowych (maska FFP2).
Środki ostrożności związane z ochroną środowiska naturalnego:
Nie zanieczyszczać wód środkiem ochrony roślin lub jego opakowaniem.
Nie myć aparatury w pobliżu wód powierzchniowych.
Unikać zanieczyszczania wód poprzez rowy odwadniające z gospodarstw i dróg.
Okres od zastosowania środka do dnia, w którym na obszar, na którym zastosowano
środek mogą wejść ludzie oraz zostać wprowadzone zwierzęta (okres prewencji):
nie wchodzić do czasu całkowitego wyschnięcia cieczy użytkowej na powierzchni roślin.
Okres od ostatniego zastosowania środka do dnia zbioru rośliny uprawnej (okres
karencji):
Nie dotyczy