Dlaczego mamy tak wysokie ceny zbóż? Jak długo to potrwa?
Wysokie ceny zbóż cieszą producentów. Trudno jednak nie zadać pytania, dlaczego ceny są tak wysokie. I, czy będą rosnąć nadal?..
![image](/images/thumbnails/669ce9fcb94231.65763375_800x572.webp)
Analitycy Banku PKO BP zauważają, że jednym z głównych powodów wzrostu cen na rynkach są... Chiny.
- Wysoki popyt na pasze w Chinach skutkuje wzrostem chińskiego importu kukurydzy oraz podwyżkami cen tego zboża. Rosną też ceny pszenicy. Chiny stały się istotnym odbiorcą pszenicy z UE w pierwszych tygodniach sez. 2020/21 - informują analitycy PKO BP. - Czynnikiem sprzyjającym wzrostom cen w Unii są gorsze od oczekiwanych zbiory kukurydzy na Ukrainie.
Według USDA (FAS - Foreign Agricultural Service), chiński import kukurydzy w sez. 2020/21 wzrosnąć może do 22 mln t wobec 7 mln t w sez. 2019/20. W przypadku realizacji tej prognozy Chiny mogą stać się drugim po UE importerem kukurydzy na świecie*. Przyczyną wzrostu chińskiego importu są uszczuplone zapasy chińskiej kukurydzy m.in. z powodu niższych tegorocznych zbiorów a także odbudowującej się produkcji trzody chlewnej w tym kraju, wskutek którego znacząco wzrosło zapotrzebowanie na zboża paszowe.
Czy dobre ceny zbóż w Polsce długo się utrzymają? Z odpowiedzią na to pytanie przychodzą specjaliści z Departamentu Analiz Makroekonomicznych Credit Agricole Bank Polska S.A.
- Obawy o wielkość światowej produkcji zbóż w połączeniu z silnym popytem sprzyjały w ostatnich miesiącach wyraźnemu wzrostowi światowych cen zbóż. Był on widoczny także w Polsce, mimo bardzo dobrych krajowych zbiorów zbóż (ok. 33,3 mln t, +15% r/r). Uwzględniając prognozy dotyczące sytuacji popytowo-podażowej na światowym rynku zbóż uważamy, że przestrzeń do dalszego wzrostu cen jest już ograniczona, stąd ceny pszenicy i kukurydzy w Polsce wyniosą odpowiednio ok. 83 zł/dt i 68 zł/dt na koniec 2020 r. oraz ok. 75 zł/dt i 65 zł/dt na koniec 2021 r. Czynnikiem ryzyka dla prognozy pozostaje dalszy przebieg pandemii - wyjaśniają analitycy.
Analitycy Credit Agricole Bank Polska S.A. wskazują także, ze zgodnie z prognozą IGC światowa konsumpcja zbóż w sezonie 20/21 zwiększy się do 2220,9 mln t wobec 2192,5 mln t (+1,3%). Wzrost spożycia oczekiwany jest w przypadku wszystkich głównych gatunków zbóż: pszenicy (+0,8%) i kukurydzy (+1,4%) oraz jęczmienia (+0,2%). W ujęciu geograficznym głównym źródłem wzrostu światowego spożycia zbóż będą Chiny, czemu sprzyja zwiększone zapotrzebowanie na pasze ze względu na stopniową odbudowę pogłowia trzody chlewnej w tym kraju.
0 komentarze