KIPDiP: jedzmy jaja!
Kto może wiedzieć więcej o jajach od drobiarzy z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz. okazji Świąt Wielkanocnych Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz apeluje do polskich konsumentów jaj, aby przyłączyli się do światowej walki z marnotrawieniem żywności.
Zdaniem Izby jaja przez nierozsądek lub niedostateczną wiedzę społeczeństwa często „wyrzucane” są po przekroczeniu daty minimalnej trwałości podanej na opakowaniu detalicznym. Tymczasem takie postępowanie nie jest ani ekologiczne, ani ekonomiczne.
- Przy właściwym przechowywaniu jaj można je jeść o wiele dłużej. W sensie instytucjonalnym potwierdzili to w 2020 roku Amerykanie. W kryzysie epidemii koronawirusa złagodzili normy handlowe dla jaj. W praktyce oznacza to, że wydłużyli zalecany termin spożycia. Tym sposobem amerykański rząd chciał zapewnić konsumentom większy dostęp do bezpiecznej i niedrogiej żywności w trakcie kryzysu epidemicznego i gospodarczego - informuje Izba.
Izba chce także obalić inny mit – obiegową opinię o rzekomej szkodliwości jaj.
- Nie bójcie się jajek – nie są wcale odpowiedzialne za wzrost cholesterolu. To raczej cenna bomba odżywcza. Zgodnie z najnowszą wiedzą naukową fani jajek mogą się nimi zajadać bez obaw ponieważ nie ma drugiego pokarmu, który z punktu widzenia potrzeb naszego organizmu byłby tak bliski ideału. Zdaniem ekspertów informacje, że cholesterol zawarty w żółtku jaja jest szkodliwy dla naszego zdrowia to mit, który nie ma nic wspólnego z rzeczywistością - przekonują przedstawiciele KIPDiP
Jak informuje Izba, jaja są bogatym źródłem ksantofili, przydatnych szczególnie w okresie świątecznym gdy przygotowujemy majonez, makarony, czy pieczemy ciasta.
Najnowsze ogłoszenia z kategorii: Jaja
Wykorzystywane są często do produkcji biopolimerów, kosmetyków. W przemyśle farmaceutycznym i spożywczym wykorzystuje się biologicznie aktywne substancje izolowane z białka jaj, które posiadają właściwości antybakteryjne, antywirusowe i są wykorzystywane w leczeniu np. nadciśnienia, grypy i reowirusów.
Zdaniem drobiarzy w święta możemy korzystać do woli z walorów smakowych jajek - czy ktoś z nas potrafiłby sobie wyobrazić śniadanie Wielkanocne bez dzielenia się jajem?
0 komentarze