PKO BP: przychody nie nadążają za kosztami
Analitycy Banku PKO BP zauważyli, że wzrost kosztów zaczyna być coraz bardziej odczuwalny przez branżę przetwórstwa spożywczego. Przyczyną podwyżek są przede wszystkim drożejące surowce (produkty rolne, ale też opakowania) oraz wzrost cen nośników energii.
Bank PKO BP poinformował, że wzrosty kosztów w przemyśle rolno - spożywczym mają szeroki zakres i dotyczą większości branż spożywczych. Znaczącą inflację kosztów materiałowych odnotowano w przetwórstwie drobiu (+26% r/r w porównaniu do -6,4% r/r w drugim kwartale 2021), która wynikała ze zdecydowanie wyższych niż przed rokiem cen skupu żywca. O 23% r/r wzrosły koszty zużycia materiałów w firmach produkujących oleje. Niemniej, podwyżki surowcowe, w obu przypadkach mające charakter popytowy, nie poskutkowały pogorszeniem wyników finansowych.
Jednak przychody branży spożywczej wzrastały wolniej od kosztów, sprawiając, że zysk firm w trzecim kwartale 2021 zmalał o 9,9% r/r.
- Uwagę zwraca natomiast znaczący wzrost kosztów zużycia materiałów w firmach wytwarzających produkty przemiału zbóż (+21% r/r) wywołany znaczącymi podwyżkami cen zbóż, oraz producentów pieczywa; świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek (+18% r/r), którym towarzyszył spadek zysków odpowiednio o 25% r/r i 88% r/r. Ponad 20-proc. wzrost kosztów zużycia materiałów odnotowano w branży przetwórstwa owoców i warzyw , a także produkcji gotowych pasz i karmy dla zwierząt - zauważają analitycy bankowi. - Przyspieszenie wzrostów cen podstawowych produktów rolnych w czwartym kwartale2021 sugeruje dalszy wzrost kosztów w przetwórstwie spożywczym. Presja na zmniejszenie marż zwiększy się w największym stopniu w przetwórstwie pierwotnym i wtórnym zbóż.
Przeniesienie całości wzrostu kosztów na odbiorców finalnych może być trudne, zwłaszcza w sektorze produkcji pasz dla zwierząt gospodarskich, gdzie popyt, z uwagi na niskie ceny (trzoda chlewna) oraz spadkowe tendencje w produkcji (drób i bydło), jest niższy niż przed rokiem.
0 komentarze