Kolejne odmiany hybrydowe rzepaku nowej generacji od Corteva Agriscience
Do znanych już rolnikom mieszańców PT303 i PT302 dołączyły kolejne nowości - PT314 i PT312. Corteva Agriscience wprowadza na rynek polski kolejne, wysokoplonujące odmiany rzepaku. Najnowsze mieszańce marki Pioneer®, oznaczone symbolami PT314 i PT312, są reprezentantami nowej generacji odmian rzepaku o bardzo dobrej zdrowotności, ponadstandardowym potencjale plonotwórczym i wysokim zaolejeniu.
PT314 w badaniach COBORU w latach 2021-2022 była jedną z najlepiej plonujących odmian i uzyskała średnią plonu na poziomie 53 dt/ha, co daje wynik 112% wzorca. Nowa odmiana w portfolio Pioneer® posiada gen tolerancji na wirusa żółtaczki rzepy. PT314 wyróżnia się bardzo wysokim zaolejeniem na poziomie 44,5%. Atutem odmiany jest też dobra zimotrwałość i bardzo wysoka tolerancja na osypywanie się. Nowy mieszaniec charakteryzuje się bardzo dobrym wigorem zarówno jesiennym, jak i wiosennym oraz wyjątkowo szybkim wzrostem.
- Jest to najszybsza odmiana rzepaku w ofercie Pioneer®, która bardzo szybko buduje masę nawet przy opóźnionych siewach jesiennych oraz bardzo szybko startuje wiosną - podkreśla Karol Kozłowski, agronom marki Pioneer® w Corteva Agriscience. – Warto dodać, że PT314 stabilnie plonuje także na glebach słabszej kategorii.
Zalecane normy wysiewu tej odmiany wynoszą odpowiednio 40, 45 i 50 roślin/m2 dla terminu siewu wczesnego, optymalnego i opóźnionego.
PT 312 to kolejna nowość w ofercie Pioneer®, która wzmacnia portfolio z linii Sclerotinia Protector o podwyższonej tolerancji na zgniliznę twardzikową. Podobnie jak PT314, posiada również tolerancję na wirusa żółtaczki rzepy, osypywanie się nasion i bardzo dobre zaolejenie (44,4%). PT312 buduje wysokie plony nasion. Średni plon w badaniach COBORU w latach 2021-2022 wyniósł 109% wzorca. PT312 zalecana jest do siewu na średnich i dobrych stanowiskach glebowych przy obsadzie w terminie optymalnym (45 roślin/m2) i opóźnionym (50 roślin/m2).
Obydwie innowacyjne odmiany mieszańcowe rzepaku mają duże możliwości adaptacyjne, szybko dostosowują się do warunków, w których są uprawiane oraz bardzo dobrze wykorzystują dostępne składniki pokarmowe.
0 komentarze