KOWR: Stabilne ceny mleka i przetworów
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przygotował analizę obecnej sytuacji na rynku mleka i nabiału. Wiele wskazuje na to, że w tej branży na szczęście kryzysu nie widać.
![image](/images/thumbnails/66990d03822478.95858951_800x569.webp)
Ceny skupu (bez VAT) mleka surowego według GUS
Jak podaje KOWR, od lipca 2020 r. krajowe ceny skupu mleka surowego wykazywały tendencję wzrostową (po spadku w pierwszym półroczu). W październiku 2020 r. krajowi dostawcy za mleko surowe uzyskiwali 144,59 zł/hl, o 4,7% więcej niż miesiąc wcześniej i o 8,8% więcej niż w październiku 2019 r.
Ceny sprzedaży (bez VAT) produktów mlecznych według ZSRIR MRiRW
Na rynku krajowym w czwartym tygodniu listopada br., w porównaniu z notowaniami sprzed miesiąca, ceny sprzedaży większości płynnych mlecznych produktów galanteryjnych ulegały niewielkim zmianom.
W dniach 23–29 listopada 2020 r. ceny kefiru i jogurtu naturalnego w obu przypadkach utrzymały się na poziomie sprzed miesiąca, natomiast cena śmietany i śmietanki była o 1,5% wyższa. W odniesieniu do notowań sprzed roku jogurt naturalny potaniał o 10%, śmietana i śmietanka o 2%, a kefir o 1%. Mleko spożywcze UHT w czwartym tygodniu listopada br. zbywano o 0,4% taniej niż miesiąc wcześniej, ale o 7% drożej niż w porównywalnym okresie 2019 r.
W czwartym tygodniu listopada 2020 r. krajowe zakłady przetwórcze ser podpuszczkowy dojrzewający Edamski sprzedawały po 13,75 zł/kg, o około 1% drożej niż miesiąc wcześniej. Za ser Gouda uzyskiwano 14,20 zł/kg, o 1% mniej niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku wymienione gatunki serów były w obu przypadkach o 4% droższe.
Od początku 2020 r. ceny masła utrzymują się na poziomie znacząco niższym niż w latach 2018–2019. W dniach 23–29 listopada 2020 r. krajowi producenci za masło konfekcjonowane uzyskiwali średnio 17,23 zł/kg (3,45 zł za 200 gramową kostkę), o 1% mniej niż przed miesiącem i o 8% mniej niż rok wcześniej.
Wskaźniki cen detalicznych wybranych produktów mlecznych według GUS
W Polsce ceny detaliczne mlecznych produktów galanteryjnych od początku 2020 r. utrzymują się na poziomie wyższym niż w 2019 r. W październiku 2020 r. jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne były średnio o 0,3% tańsze niż we wrześniu 2020 r., ale o 2,3% droższe niż rok wcześniej. W analizowanym miesiącu sery i twarogi podrożały o 0,4%, w relacji miesiąc do miesiąca, w tym sery dojrzewające i topione – o 0,5%. W odniesieniu do notowań sprzed roku sery i twarogi, w tym sery dojrzewające i topione były w obu przypadkach o 2,9% droższe.
W październiku 2020 r. konsumenci za masło płacili o 0,7% mniej niż przed miesiącem i o 2,5% mniej niż przed rokiem. W okresie styczeń–październik 2020 r. masło w sprzedaży detalicznej było o 3,9% tańsze niż w porównywalnym okresie 2019 r.
Detaliczne ceny mleka w październiku 2020 r. były o 0,1% wyższe niż we wrześniu 2020 r. i o 7,0% wyższe niż rok wcześniej. W okresie dziesięciu miesięcy 2020 r. cena tego produktu w detalu była średnio o 6,9% wyższa niż w porównywalnym okresie 2019 r.
0 komentarze