premium information banner
Giełdy
+ Darmowe ogłoszenie

2020-12-17

KOWR: Stabilne ceny mleka i przetworów

Udostępnij ten artykuł

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przygotował analizę obecnej sytuacji na rynku mleka i nabiału. Wiele wskazuje na to, że w tej branży na szczęście kryzysu nie widać.

image

Ceny skupu (bez VAT) mleka surowego według GUS
Jak podaje KOWR, od lipca 2020 r. krajowe ceny skupu mleka surowego wykazywały tendencję wzrostową (po spadku w pierwszym półroczu). W październiku 2020 r. krajowi dostawcy za mleko surowe uzyskiwali 144,59 zł/hl, o 4,7% więcej niż miesiąc wcześniej i o 8,8% więcej niż w październiku 2019 r.

Ceny sprzedaży (bez VAT) produktów mlecznych według ZSRIR MRiRW
Na rynku krajowym w czwartym tygodniu listopada br., w porównaniu z notowaniami sprzed miesiąca, ceny sprzedaży większości płynnych mlecznych produktów galanteryjnych ulegały niewielkim zmianom.
W dniach 23–29 listopada 2020 r. ceny kefiru i jogurtu naturalnego w obu przypadkach utrzymały się na poziomie sprzed miesiąca, natomiast cena śmietany i śmietanki była o 1,5% wyższa. W odniesieniu do notowań sprzed roku jogurt naturalny potaniał o 10%, śmietana i śmietanka o 2%, a kefir o 1%. Mleko spożywcze UHT w czwartym tygodniu listopada br. zbywano o 0,4% taniej niż miesiąc wcześniej, ale o 7% drożej niż w porównywalnym okresie 2019 r.
W czwartym tygodniu listopada 2020 r. krajowe zakłady przetwórcze ser podpuszczkowy dojrzewający Edamski sprzedawały po 13,75 zł/kg, o około 1% drożej niż miesiąc wcześniej. Za ser Gouda uzyskiwano 14,20 zł/kg, o 1% mniej niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku wymienione gatunki serów były w obu przypadkach o 4% droższe.
Od początku 2020 r. ceny masła utrzymują się na poziomie znacząco niższym niż w latach 2018–2019. W dniach 23–29 listopada 2020 r. krajowi producenci za masło konfekcjonowane uzyskiwali średnio 17,23 zł/kg (3,45 zł za 200 gramową kostkę), o 1% mniej niż przed miesiącem i o 8% mniej niż rok wcześniej.

Wskaźniki cen detalicznych wybranych produktów mlecznych według GUS
W Polsce ceny detaliczne mlecznych produktów galanteryjnych od początku 2020 r. utrzymują się na poziomie wyższym niż w 2019 r. W październiku 2020 r. jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne były średnio o 0,3% tańsze niż we wrześniu 2020 r., ale o 2,3% droższe niż rok wcześniej. W analizowanym miesiącu sery i twarogi podrożały o 0,4%, w relacji miesiąc do miesiąca, w tym sery dojrzewające i topione – o 0,5%. W odniesieniu do notowań sprzed roku sery i twarogi, w tym sery dojrzewające i topione były w obu przypadkach o 2,9% droższe.
W październiku 2020 r. konsumenci za masło płacili o 0,7% mniej niż przed miesiącem i o 2,5% mniej niż przed rokiem. W okresie styczeń–październik 2020 r. masło w sprzedaży detalicznej było o 3,9% tańsze niż w porównywalnym okresie 2019 r.
Detaliczne ceny mleka w październiku 2020 r. były o 0,1% wyższe niż we wrześniu 2020 r. i o 7,0% wyższe niż rok wcześniej. W okresie dziesięciu miesięcy 2020 r. cena tego produktu w detalu była średnio o 6,9% wyższa niż w porównywalnym okresie 2019 r.

Dodaj komentarz



0 komentarze

Sonda

Czy uważasz, że cele i regulacje zawarte w Zielonym Ładzie UE mogą w konsekwencji doprowadzić do upadku gospodarstw indywidualnych?

Podobne wiadomości

#
Strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić. Więcej w naszej Polityce Prywatności