Najwięcej eksportujemy mięsa, zbóż i... papierosów
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa podał oficjalne dane o eksporcie żywności i produktów rolnych od stycznia do końca maja 2022 roku. Okazuje się, że ponownie największym polskim przebojem eksportowym jest mięso, którego wysyłamy za granicę jeszcze więcej niż przed rokiem.
Jak poinformował KOWR, w strukturze towarowej polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych dominowały mięso i przetwory mięsne. W okresie styczeń–maj 2022 r. przychody uzyskane ze sprzedaży zagranicznej w ramach tej grupy towarowej były o 37% wyższe niż rok wcześniej i wyniosły 3,7 mld EUR, stanowiąc 20% wartości całego polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych. Największy udział w wartości eksportu miały: mięso drobiowe (43% – 1,6 mld EUR), mięso wołowe (23% – 842 mln EUR) przetwory mięsne (23% – 834 mln EUR) oraz mięso wieprzowe (9% – 317 mln EUR). Eksport zwierząt żywych oraz pozostałych gatunków mięs był stosunkowo niewielki i stanowił po około 1% udziału w przychodach z eksportu produktów mięsnych z Polski.
Drugą pod względem wartości pozycję z 13% udziałem w eksporcie produktów rolno -spożywczych z Polski zajmowało ziarno zbóż i przetwory, których łączna sprzedaż, w porównaniu z okresem styczeń–maj 2021 r., wzrosła o 20%, do 2,3 mld EUR.
W analizowanej grupie towarowej przychody z eksportu ziarna zbóż wyniosły blisko 1,0 mld EUR. W strukturze wolumenu wywozu 3 mln ton ziarna zbóż kukurydza stanowiła 54% (1,6 mln ton), pszenica – 29% (885 tys. ton), a żyto i jęczmień – po 6% (odpowiednio 135 tys. ton i 121 tys. ton).
Krajowi eksporterzy lokowali zboże przede wszystkim na rynku unijnym (2,4 mln ton, 79% wywiezionego ziarna). W okresie styczeń–maj 2022 r. ziarno kukurydzy wywożono głównie do Niemiec (853 tys. ton, 53% eksportu tego ziarna), Niderlandów (215 tys. ton, 13%) i Wielkiej Brytanii (133 tys. ton, 8%). Odbiorcą pszenicy były przede wszystkim Niemcy (384 tys. ton, 43% eksportu tego ziarna), Nigeria (99 tys. ton, 11%) oraz RPA (93 tys. ton, 11%). Głównym kierunkiem eksportu żyta z Polski były Niemcy (123 tys. ton, 91% eksportu tego ziarna), a jęczmienia – Niemcy (56 tys. ton, 46% eksportu tego ziarna) oraz Algieria (31 tys. ton, 25%).
- Wzrost wartości eksportu odnotowano w przypadku tytoniu i wyrobów tytoniowych (o 2%, do 1,7 mld EUR), produktów mlecznych (o 39%, do 1,5 mld EUR), cukru i wyrobów cukierniczych (o 17%, do 1,2 mld EUR), a także warzyw i przetworów (o 15%, do 0,8 mld EUR) oraz owoców łącznie z przetworami (o 12%, do 0,7 mld EUR). Większa była również wartość wywozu m.in.: nasion roślin oleistych i tłuszczów roślinnych – o 83% (0,5 mld EUR), kawy, herbaty i kakao – o 16% (0,4 mld EUR), alkoholu – o 18% (0,3 mld EUR) oraz soków owocowych i warzywnych – o 35% (0,3 mld EUR). Zmniejszeniu uległy natomiast wpływy ze sprzedaży zagranicznej ryb i przetworów (o 2%, do 1,0 mld EUR) - poinformował KOWR.
Ogółem, w okresie styczeń–maj 2022 r. wartość sprzedaży towarów rolno-spożywczych za granicę osiągnęła poziom 17,9 mld EUR (82 mld zł), o 21,9% wyższy niż w porównywalnym okresie rok wcześniej.
0 komentarze