Analitycy: trudny czas dla sektora HoReCa
Sektor HoReCa ponosi ogromne koszty pandemii. Jak zauważają analitycy PKO BP, utrzymywanie restrykcji oraz nienajlepsze nastroje konsumenckie w warunkach gorszych wyników gospodarki oddziaływać mogą hamująco na wzrost przychodów. Ryzykiem jest trzecia fala COVID-19.
Jak zauważają analitycy sektorowi banku PKO BP, poprawa wyników firm przetwórstwa spożywczego w trzecim kwartale 2020 roku pojawiła się w wyniku silniejszego wzrostu przychodów (+3,7% r/r) niż kosztów (+3,0% r/r) zysk wzrósł o 15,9% r/r.
- Branża ucierpiała wskutek pandemii COVID-19 i, będącego jej skutkiem, ograniczenia sprzedaży do sektora HoReCa. Przychody branży rosły szybciej niż w przetwórstwie przemysłowym ogółem. Negatywne konsekwencje pandemii uwidoczniły się w szczególności w przetwórstwie mięsnym oraz niektórych gałęziach przetwórstwa owocowo-warzywnego, mleczarskiego i piekarnictwa - wyjaśniają analitycy.
Jak się dowiadujemy, wolniejszy wzrost produkcji sprzedanej (+1,8% r/r vs +4,2% r/r) oraz spadek dynamiki polskiego eksportu przetwórstwa spożywczego (+1,3% r/r [październik-listopad] vs +3,3% r/r w trzecim kwartale 2020) sugerują obniżkę tempa wzrostu przychodów branży w czwartym kwartale.
Prognozy jednak nie są najgorsze.
- Na ogół obniżki cen produktów rolnych wpływać będą ujemnie na koszty firm. Niemniej, spadek cen surowców w pierwszym kwartale 2021 roku dotyczyć będzie przetwórstwa mięsa, a wzrosty cen zbóż wpłyną negatywnie na branżę piekarniczą i paszową - przewiduje Departament Analiz Ekonomicznych banku PKO BP. - Lepsza wycena akcji spółek branży spożywczej pozwala z większym optymizmem patrzeć na wyniki branży w kolejnych kwartałach.
Dodatkowo złagodzenie spadków cen ropy, oraz jej podwyżki na początku 2021 sugerować mogą wzrost presji kosztowej i ograniczenie wzrostu zyskowności branży w kolejnych kwartałach. Podwyżki cen ropy, obserwowane w drugim półroczu 2020 roku, nasiliły wzrosty cen surowców oleistych (rzepak, soja), co przełożyło się na zwiększenie kosztów m.in. w branży produkcji pasz
0 komentarze