premium information banner
Giełdy
+ Darmowe ogłoszenie

2019-08-29

Bezpieczeństwo żywności musi być priorytetem

Udostępnij ten artykuł

„Jesteśmy tym co jemy” – żywność ma bezpośredni wpływ na nasze życie. Sprawy bezpieczeństwa i jakości żywności były i są bardzo ważne, stąd pomysł na szerzenie tej istotnej tematyki w świadomości producentów i dystrybutorów. W Polsce, o bezpieczeństwie żywności dużo się dyskutuje, na corocznych Kongresach Bezpieczeństwa Żywności, współorganizowanych przez BIURO IFS CEE. Zapraszamy na VI edycję Kongresu, który odbędzie się w dniach 11 -12 września 2019.

image

Tematyka Kongresu doskonale wpisuje się w to, o czym rozmawiają teraz politycy, ale i zwykli konsumenci. Polskie i nie tylko polskie fora internetowe, sieci społecznościowe i inne media aż buzują dyskusjami nt jakości żywności oferowanej konsumentom. Oczywiście, rozmowy skupiają się wokół afer związanych z produkcją żywności: ASF, ptasia grypa, afera dioksynowa, pozostałości ŚOR i azotanów w owocach i warzywach, choroba wściekłych krów, skażenie żywności bakteriami Escherichia coli, Klebsiella itp. Wszystkiego tego można uniknąć zachowując wysokie standardy bezpieczeństwa żywności.

Tegoroczna edycja Kongresu odbędzie się pod hasłem „Innowacja i Inspiracja”. Przy dyskusji o bezpieczeństwo żywności należy zawsze pamiętać o innowacyjnych rozwiązaniach. Systemy kontroli bezpieczeństwa żywności, na każdych etapach jej produkcji, powinny uprzedzać i przewidywać potencjalne  zagrożenia, które mogą wystąpić. Stąd potrzeba innowacji jest szczególnie paląca. Systemami kontroli procesów wytwarzania żywności zajmuje się International Featured Standards, której Dyrektorem Biura na Europę Wschodnią i Centralną jest Pan Marek Marzec, prezes EWA-BIS Sp. z o.o. Nie jest to więc przypadkowe, że technicznym organizatorem Kongresu jest właśnie spółka EWA-BIS, która w branży biznesu żywnościowego jest  od 33 lat.  Obecnie jest jednym  z największych  eksporterów świeżej żywności w Polsce, dostarcza produkty do  55 krajów na 5 kontynentach i współpracuje z ok. 60 grupami producenckimi i ok. 100 indywidualnymi rolnikami. Pracownicy spółki wiedzą więc doskonale, jak ważne jest utrzymanie standardów  jakości i bezpieczeństwa, w celu spełnienia oczekiwań klientów, gdyż jest to podstawą ich działalności.

Wśród organizatorów Kongresu należy wymienić jeszcze kilka organizacji:

  • Rada Specjalistów ds. Zarządzania Łańcuchem Dostaw (CSCMP) – podczas Kongresu odbędzie się Okrągły Stół CSCMP, czyli spotkanie specjalistów od zarządzania łańcuchem dostaw
  • Quality Consortium of Retailers – ukraińska organizacja skupiająca detalistów rynku rolno-spożywczego
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego – czyli dobrze znana SGGW, najstarsza polska uczelnia, kształcąca specjalistów od produkcji żywności.

Celem podstawowym Kongresu jest propagowanie wiedzy, networking, oraz promocja innowacyjnych rozwiązań i produktów. Jest to więc Kongres na którym trzeba być, jeśli chce się zachować lub zdobyć pozycję producenta bezpiecznej żywności lub firmy handlującej bezpieczną żywnością.

Uczestnicy Kongresu wysłuchają wielu interesujących prelekcjach ekspertów i praktyków sektora rolno-spożywczego, będą mogli uczestniczyć w panelach dyskusyjnych dotyczących najnowszych potrzeb firm w zakresie innowacji w sesjach: Certyfikacja, Dietetyka i Żywność Funkcjonalna, Dodatki do Żywności, Logistyka, Opakowania, Produkcja Pierwotna.

Bardzo ciekawie zapowiadają się seminaria, zaplanowane na drugi dzień Kongresu (12 września). Już same tytuły wzbudzają zainteresowanie:

  • „Aspekty finansowe prowadzenia biznesu”,
  • „Dotacje w praktyce – przetwórstwo”,
  • „Przygotowanie przedsiębiorstwa do internacjonalizacji na rynki krajów trzecich”,
  • „Technologie Block-Chain w biznesie w aspekcie bezpieczeństwa żywności”,
  • „Spełnienie wymogów: ORGANIC, HALAL, KOSHER i NON-GMO – czy warto? Duże koszty czy duże zyski?”,
  • „Innowacyjne, nietermiczne metody utrwalania żywności”.

Podczas pierwszego dnia Kongresu odbędzie się posiedzenie Grupy Inicjatywnej Klubu Eksporterów do Indii, pod przewodnictwem Marka Marca. Warto na nim być, gdyż Indie z populacją ponad 1,3 miliarda mieszkańców, są obecnie najbardziej atrakcyjnym rynkiem świata, dla producentów i eksporterów żywności.

Aby zachęcić do udziału w Kongresie, warto wymienić kilka nazwisk spikerów sesji tematycznych:

  • Beata Studzińska-Marciniak - BSM Quality
  • Marek Marzec - IFS CEE Office
  • Janusz Olejnik - Dyrektor Generalny Merieux NutriSciences Polska
  • Artur Kosecki - Bureau Veritas Polska
  • Janusz Berdowski – DQS
  • Izabela Palgan - IFS Technical Manager
  • Sebastian Jarzębowski – Akademia Leona Koźmińskiego / SGGW
  • Anzhelika Dosin - Ukrainian Quality Consortium of Retailers
  • Mieczysław Obiedziński - TÜV SÜD Polska
  • Paweł Dąbrowski – ISOQAR
  • Jan Kranghand - Lloyd’s Register the Netherlands
  • Andrzej Babuchowski - Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego Sp. z o.o. Centrum Badawczo-Rozwojowe w Mrągowie
  • Nedal Abu Tabaq - Przewodniczący Rady Imamów
  • Maciej Ptaszyński - Dyrektor Generalny Polskiej Izby Handlu
  • Justyna Wasilewko - Prezes Zarządu Centrum Jakości AgroEko Sp. z o. o.
  • Michael Schudrich - Naczelny rabin Polski
  • Agnieszka Rembisz - Ewa-Bis Sp. z o.o.
  • Sylwester Stasiak - Dyrektor Biura Finansowania Handlu PEKAO SA
  • Marcin Wroński - Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Bydgoszczy
  • Łukasz Kowalski - CID LINES Sp. z o.o.
  • … i wielu innych.

Kongres Bezpieczeństwa Żywności jest połączony z Targami Żywności Koszernej „KOSHER SHOW PL” oraz Targami Innowacji i Inspiracji „INNOVATION and INSPIRATION EXPO”, które odbędą się w dniach 12-14 września w halach PTAK EXPO w Nadarzynie. Uczestniczący w tych targach, będą mieli okazję:

  • pozyskać nowych odbiorców
  • rozszerzyć rynki eksportowe w ramach networkingu z przedstawicielami sieci handlowych m.in. z USA i Izraela dla firm posiadających certyfikat koszerności
  • uzyskać pomoc w uzyskaniu certyfikatu koszerności i pierwszego klienta dla nowych firm
  • poznać nowe produkty, technologie, rozwiązania
  • porozmawiać i otrzymać porady od ekspertów z zakresu innowacji w sektorze rolno-spożywczym, handlu, logistyki, pakowania itp.

Oba wydarzenia, czyli Kongres i Targi, to świetne okazje na spotkania B2B, nawiązywania nowych kontaktów, poznawania ludzi z branży, rozmowy mniej lub bardziej oficjalne.

Portal IGRIT.PL ma zaszczyt być partnerem medialnym Kongresu, na który serdecznie zapraszamy. My tam będziemy z pewnością.

Program Kongresu, w PDF, do pobrania.

Strona internetowa Kongresu http://foodcongress.org 

Dodaj komentarz



0 komentarze

Sonda

Czy uważasz, że cele i regulacje zawarte w Zielonym Ładzie UE mogą w konsekwencji doprowadzić do upadku gospodarstw indywidualnych?

Podobne wiadomości

#
Strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić. Więcej w naszej Polityce Prywatności