premium information banner
Giełdy
+ Darmowe ogłoszenie

2021-12-17

Czemu ma służyć paszportyzacja żywności?

Udostępnij ten artykuł

Od kilkunastu miesięcy słyszymy o paszportyzacji żywności. Pierwsze działania w tej sprawie już zostały podjęte. - Potrzeba poczucia bezpieczeństwa żywnościowego oraz poczucia tego, że właśnie kupujemy to, co chcemy kupować i wiemy, co dany produkt spożywczy zawiera, jest niezwykle istotne, szczególnie w czasie kiedy mamy do czynienia z bardzo różnymi produktami spożywczymi – mówi wicepremier Henryk Kowalczyk.

image

Ministerstwo rolnictwa informowało, że wczoraj podpisana umowa pomiędzy Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa, a Naukową i Akademicką Siecią Komputerową – Państwowym Instytutem Badawczym na realizację Pilotażu projektu „Paszportyzacja polskiej żywności”.

– Mówimy o nadawaniu paszportów żywnościowych po to, żeby konsumenci byli w pełni świadomi tego, co kupują i aby było to sprawdzalne i weryfikowalne. To jest bardzo istotne zadanie – mówił minister Kowalczyk.

Szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę, że pomysł nadawania certyfikatów jest inicjatywą oddolną organizacji branżowych.

Jak zaznaczył wicepremier Kowalczyk, paszportyzacja ma służyć nie tylko uzyskaniu rzetelnej wiedzy przez konsumentów, ale będzie ona także pomocą dla producentów żywności, którzy powinni konkurować nie tylko ceną, ale głównie jakością.

W latach 2021-2023 przeprowadzony zostanie pilotaż na rynkach: wołowiny, wieprzowiny i ziemniaka. Jego realizacja została powierzona Naukowej i Akademickiej Sieci Komputerowej – PIB, która spełnia zarówno warunki formalne, jak i merytoryczne, niezbędne do realizacji Pilotażu, poparte wiedzą i doświadczeniem związanym z wdrażaniem innowacyjnych projektów.

Pilotaż ma na celu dokonanie praktycznego sprawdzenia możliwości zbudowania jednego, w pełni kompatybilnego systemu IT dla różnorodnych produktów żywnościowych. Końcowym rezultatem realizacji pilotażu będzie możliwość wygenerowania pełnego zakresu „paszportu” oraz udostępnienie uczestnikom rynku informacji potwierdzających autentyczność, jakość i bezpieczeństwo żywności. Pilotaż zostanie sfinansowany ze środków KOWR, a szacowany koszt jego realizacji to 15 mln zł.

Drugi etap Pilotażu - Budowa docelowego Systemu IT zaplanowany został na lata 2023–2024, pod warunkiem że Pilotaż potwierdzi zasadność jego wdrożenia. Kluczowym etapem realizacji systemu docelowego będzie wdrożenie do systemu IT funkcji udostępniającej informacje o produkcie żywnościowym konsumentom (za pomocą aplikacji mobilnej). System będzie także przygotowany do rozbudowy o kolejne rynki AGRO (np. rynek drobiu, jaj czy innych warzyw i owoców), tak aby polska żywność otrzymała niepodważalny certyfikat autentyczności danych.

Jak informuje ministerstwo paszportyzacja polskiej żywności została zgłoszony na Szczyt Systemów Żywnościowych ONZ (Food Systems Summit – FSS), którego celem jest zidentyfikowanie sposobów wzmocnienia systemów żywnościowych oraz osiągnięcie postępu w realizacji celów zrównoważonego rozwoju, a także został wpisany w Polski Ład.

źródło: ministerstwo rolnictwa

Dodaj komentarz



0 komentarze

Sonda

Czy uważasz, że cele i regulacje zawarte w Zielonym Ładzie UE mogą w konsekwencji doprowadzić do upadku gospodarstw indywidualnych?

Podobne wiadomości

#
Strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić. Więcej w naszej Polityce Prywatności