Czwarte ognisko grypy - gotowane mięso i jaja są bezpieczne
Ministerstwo Rolnictwa uspokaja: Grypa ptaków to wirusowa choroba drobiu. Wirus ginie przy obróbce termicznej w temperaturze 70°C. Z poprzednich lat wiemy już także, że wirus ptasiej grypy rozprzestrzenia się zimą.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz podąła informację o potwierdzonym czwartym ognisku ptasiej grypy w Polsce.
- W województwie lubelskim potwierdzone zostało czwarte już ognisko wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8. Wyniki badań z dnia 2 stycznia 2020 r. potwierdziły wystąpienie wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) podtypu H5N8 w gospodarstwie utrzymującym perlice, położonym w gminie Uścimów, w powiecie lubartowskim w województwie lubelskim - informuje KIPDiP. - Jest to gospodarstwo kontaktowe, powiązane epizootycznie z trzema poprzednimi ogniskami HPAI stwierdzonymi w tej samej miejscowości. Gospodarstwo położone jest na obszarze zapowietrzonym, ustanowionym zgodnie z rozporządzeniem Wojewody Lubelskiego w sprawie zwalczania wysoce zjadliwej grypy ptaków.
Ptaki zostaną poddane ,,utylizacji'' co najczęściej oznacza zagazowanie, po któym następuje spalenie.
Tymczasem ministerstwo rolnictwa przekonuje, że choć grypa ptaków jest śmiertelna dla drobiu, to mięso i jaja po obróbce cieplnej - czyli na przykład ugotowaniu lub usmażeniu - są dla ludzi bezpieczne.
- Drób i jaja upieczone, usmażone lub ugotowane są w pełni bezpieczne. Powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne, mydło i detergenty bardzo skutecznie eliminują zagrożenie - informuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. - Zachowanie podstawowych zasad higieny, częste mycie rąk ciepłą wodą z mydłem, dezynfekcja pomieszczeń inwentarskich, są prostymi, a jednocześnie bardzo efektywnymi sposobami zapobiegania grypie.
Dotychczas nie stwierdzono żadnego przypadku zachorowań u ludzi wywołanych odmianą wirusa H5N8.
- Jednak biorąc pod uwagę, że jest to wirus należący do grupy wirusów grypy, należy w miejscu zwalczania choroby zachować szczególną ostrożność - przestrzega w komunikacie ministerstwo.
Choroba ma jednak bardzo duże, negatywne znaczenie ekonomiczne. Kraj, w którym pojawi się choćby jedno ognisko grypy, nie może eksportować drobiu i produktów pochodzenia drobiarskiego co najmniej z regionu, w którym choroba się pojawiła, niestety również, w zależności od umów bilateralnych (świadectwo zdrowia), z obszaru całego państwa, co generuje bardzo wymierne straty finansowe. Grypa może występować u wszystkich gatunków drobiu i wielu gatunków dzikich ptaków.
Jedyną efektywną bronią w walce z grypą ptaków jest:
- szybkie rozpoznanie choroby w laboratorium,
- likwidacja ptaków w ognisku oraz
- wprowadzenie tymczasowych ograniczeń na obszarze występowania grypy, aby zapobiec jej dalszemu rozprzestrzenieniu (zgodnie z decyzją Wojewody).
Z poprzednich lat wiemy, że wirus ptasiej grypy dobrze rozprzestrzenia się zimą. Dlatego właśnie teraz trzeba zachować najwyższą ostrożność i ograniczyć możłiwość kontaktu ptaków hodowlanych z ptactwem dzikim.
0 komentarze