Drożeje chleb. Dlaczego?
W zasadzie wszystko powinno być jasne: wysokie ceny zbóż w skupie skutkują wyższymi cenami pieczywa i wszystkich tych wyrobów do których dodawana jest mąka. A co o sprawie mówią fachowcy z Polskiego Związku Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego?
- Ceny pszenicy, żyta oraz innych zbóż utrzymują się na bardzo wysokich poziomach od wielu miesięcy, ale żniwa zazwyczaj przynosiły poluzowanie cen. W tym roku jest wręcz odwrotnie - w okresie żniw tak wysokich cen pszenicy, jakie mamy dzisiaj, w Polsce nigdy nie notowaliśmy – ocenia Krzysztof Gwiazda, Prezes Zarządu Polskiego Związku Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego.
Aktualna cena pszenicy na giełdzie Matif to bez mała 250 EURO za tonę, a światowy bilans zbóż, produkcja, zapasy i rosnące zużycie powodują, że trudno oczekiwać głębszych spadków. Choć zapewne korekty cenowe przyjdą wcześniej czy później, giełdy nie lubią stagnacji, a fundusze inwestycyjne zarabiają zarówno na zwyżkach, jak i na spadkach. Producenci rolni powinny o tym pamiętać – w przeszłości było wiele sytuacji rynkowych, gdy ceny spadały gwałtownie.-
- Nasza rada dla dostawców to rozkładanie ryzyka i stopniowa sprzedaż pszenicy w mniejszych partiach, np. część w żniwa, a później co kilka tygodni – dodaje Krzysztof Gwiazda.
Ceny zbóż na rynku polskim są pochodną cen światowych oraz kursu złotego do EURO i USD. Eksport zbóż z Polski jako członka UE, nie podlega żadnym ograniczeniom, zarówno do krajów Unii, jak i na rynki trzecie (poza nielicznymi ograniczeniami fitosanitarnymi, np. eksport do Iranu czy Iraku). Polska stała się dużym dostawcą zbóż w ostatnich latach. W okresie lipiec 2020 - czerwiec 2021 wyeksportowano około 4 mln ton pszenicy konsumpcyjnej. 4 miliony ton pszenicy to około 1/3 polskiej produkcji i praktycznie tyle samo, ile zużywamy pszenicy w naszym kraju na cele konsumpcyjne (reszta jest zużywana głównie na pasze).
- Taka struktura, w tym wielkość eksportu powoduje, iż ceny płacone krajowym producentom przez eksporterów mają bezpośredni wpływ na poziomy cen w każdym rejonie Polski, uwzględniając oczywiście koszty logistyki z różnych miejsc w kraju do portów czy na rynek niemiecki – dodaje Krzysztof Gwiazda.
Osłabienie polskiej waluty, szczególnie w okresie pandemii spowodowało, że ceny płacone w PLN są wyższe niż gdyby kurs się utrzymywał na wcześniejszych, niższych poziomach. To kolejny czynnik wpływający na zwyżkę cen zbóż w Polsce.
Czy są jeszcze dodatkowe czynniki powodujące wzrost cen pieczywa? Jak wyjaśniają przedstawiciele związku - jest ich całkiem sporo. To między innymi:droższy proąd, bardzo duży (nawet o 100%) wzrost kosztów opakowań i palet oraz... wzrost wynagrodzenia. Wszystko razem powoduje, że chleb tańsze nie będzie.
0 komentarze