premium information banner
Giełdy
+ Darmowe ogłoszenie

2020-08-17

GUS: wszystkie plony będą wyższe niż przed rokiem

Udostępnij ten artykuł

Główny Urząd Statystyczny pokusił się o wstępny szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych1 w 2020 r. Wynika z niego, że plony w 2020 roku będą lepsze od zbiorów w 2019 roku.

image

Wyniki wstępnego szacunku produkcji głównych upraw rolnych i ogrodniczych w 2020 r. przedstawiają się następująco:

  • zbiory zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi wstępnie szacuje się na około 27,9 mln t, tj. o około 11% więcej od zbiorów ubiegłorocznych;
  • zbiory rzepaku i rzepiku ocenia się na około 2,6 mln t, tj. o około 12% więcej od zbiorów ubiegłorocznych;
  • produkcję warzyw gruntowych ocenia się na niespełna 4,1 mln t, tj. o blisko 6% więcej od roku poprzedniego;
  • przewiduje się, że zbiory owoców z drzew będą o ok. 5% wyższe od ubiegłorocznych i wyniosą ponad 3,6 mln t;
  • produkcję owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych szacuje się na ponad 0,5 mln t, tj. o blisko 10% więcej od zbiorów w 2019 r.

Korzystny wpływ na kształtowanie się produkcji roślinnej w bieżącym roku miały przede wszystkim:

  • przeprowadzenie siewów zbóż i rzepaku w optymalnych na ogół terminach agrotechnicznych;
  • dobre wyrośnięcie i rozkrzewienie roślin ozimych w końcowej fazie wzrostu jesienią 2019 r.;
  • niewielkie straty zimowe zbóż ozimych (zaorano jedynie 0,1% zasianej powierzchni zbóż ozimych);
  • dobry stan uwilgotnienia gleby w czerwcu i w lipcu 2020 r.

Niekorzystnie natomiast wpłynęły:

  • chłodne dni w kwietniu i maju ze spadkami temperatury powietrza przy gruncie miejscami nawet poniżej  -10°C, hamujące wzrost i rozwój roślin;
  • niedobór opadów deszczu w kwietniu, powodujący nadmierne przesuszenie gleby;
  • lokalnie występujące w czerwcu ekstremalne zjawiska klimatyczne, tj. burze, gradobicia i nawałnice połączone z silnym wiatrem.

Jeśli chodzi o warzywa gruntowe, w bieżącym sezonie siewy warzyw do gruntu w niektórych rejonach rozpoczęły się na ogół w terminie nieco późniejszym w porównaniu do roku poprzedniego, z uwagi na niskie temperatury oraz nadmierne przesuszenie wierzchniej warstwy gleby, a wschody były utrudnione i nierównomierne. Bardzo chłodny maj nie sprzyjał wegetacji roślin pomidorów, a majowe przymrozki występujące lokalnie w rejonach intensywnej uprawy tego gatunku spowodowały konieczność ponownych nasadzeń. W czerwcu opady przyczyniły się do przyrostu masy biologicznej warzyw zwłaszcza kapustnych, a wegetację tych warzyw poprawiły jeszcze dalsze opady deszczu jakie wystąpiły w pierwszej dekadzie lipca. W związku z tym szacuje się wyższe plony zwłaszcza późnych odmian warzyw, których jednak ostateczne plony będą zależne od dalszego przebiegu warunków pogodowych w następnych miesiącach.

- Na obecnym etapie łączną produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) szacuje się na niespełna 4,1 mln t, tj. na poziomie o blisko 6% wyższym w porównaniu do roku ubiegłego, jednak o ostatecznej wysokości zbiorów zadecydują warunki dalszej wegetacji. Biorąc pod uwagę aktualną sytuację, przewiduje się zwiększenie produkcji wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych w stosunku do poprzedniego sezonu z wyjątkiem produkcji pomidorów gruntowych. Częste opady deszczu w kolejnych miesiącach i zmienna pogoda sprzyjały wzrostowi roślin, jednak obserwowało się słabsze kwitnienie i wiązanie owoców, ponadto na plantacjach obserwuje się brązowienie, żółkniecie i usychanie dolnych liści - informuje GUS.

  • Tegoroczne zbiory kapusty ocenia się na ponad 0,9 mln t, a kalafiorów na nieco ponad 200 tys. t.
  • Produkcję cebuli przewiduje się na poziomie ok. 580 tys. t.
  • Zbiory marchwi oceniono na ponad 700 tys. t,
  • Produkcja buraków została oszacowana na ponad 290 tys. ton.
  • Zbiory pomidorów przewiduje się w wysokości ok. 240 tys. t,
  • Ogórków – ponad 220 tys. ton.

Łączną produkcję pozostałych gatunków warzyw szacuje się na ok. 900 tys. ton. Ostateczna wysokość zbiorów będzie uzależniona jednak od dalszego przebiegu warunków pogodowych oraz występowania chorób i szkodników.

Tegoroczne zbiory owoców są obecnie oceniane na niespełna 4,2 mln ton, tj. o ok 6% więcej od produkcji roku poprzedniego. Rosnący wciąż potencjał produkcyjny polskich sadów, zwłaszcza jabłoniowych, pozwala na oszacowanie produkcji owoców z drzew na poziomie ok. 5% wyższym od ubiegłorocznego, chociaż nie wszystkie plantacje owocowały lepiej. Skala uszkodzeń przymrozkowych oraz strat spowodowanych niedoborem wilgoci w glebie była zależna od rejonu kraju, gatunku, odmiany, klasy gleby, położenia plantacji oraz stosowanych zabiegów. Na obecnym etapie szacuje się spadek plonowania śliw (zwłaszcza odmian późniejszych),wiśni, czereśni, brzoskwiń i nektaryn, moreli, orzechów włoskich oraz truskawek. Deszczowa pogoda w czerwcu i lipcu utrudniała przeprowadzanie oprysków, a w przypadku wiśni i czereśni była przyczyną pękania owoców, natomiast truskawek nie zebrano z powodu porażenia chorobami grzybowymi.

- Tegoroczną, łączną produkcję owoców z drzew szacuje się obecnie na ponad 3,6 mln t, jednak utrzymanie tej prognozy będzie zależało od dalszego przebiegu warunków atmosferycznych. W bieżącym sezonie notuje się na ogół gorszą jakość owoców zwłaszcza wiśni i czereśni - informuje Karolina Banaszek, rzecznik prasowy prezesa GUS.

  • Zbiory z sadów jabłoniowych zostały wstępnie oszacowane na ok. 3,3 mln t (w porównaniu do produkcji roku poprzedniego jest to o ok. 6% więcej). Należy odnotować fakt, że do uprawy wchodzą nowe, bardziej plenne odmiany oraz fakt, że coraz większa powierzchnia sadów jest nawadniana.
  • Produkcję gruszek w sadach szacuje się obecnie na ok. 69 tys. t, tj. na poziomie o ok. 2% wyższym od ubiegłorocznego.
  • Zbiory śliwek na obecnym etapie ocenia się na ponad 90 tys. t, tj. o ok. 5% mniej niż w poprzednim roku.
  • Produkcja wiśni została wstępnie oszacowana na ponad 150 tys. t (tj. na poziomie nieco niższym aniżeli zbiory z roku poprzedniego), natomiast tegoroczne zbiory czereśni oceniono na ok. 42 tys. t (o ok. 5% mniej od produkcji ubiegłorocznej.
  • Przewiduje się, że łączne zbiory pozostałych gatunków owoców z drzew (brzoskwiń, moreli i orzechów włoskich) będą także niższe o ok. 4% od produkcji z roku 2019 i wyniosą ok. 16 tys. ton.

 

Dodaj komentarz



0 komentarze

Sonda

Czy uważasz, że cele i regulacje zawarte w Zielonym Ładzie UE mogą w konsekwencji doprowadzić do upadku gospodarstw indywidualnych?

Podobne wiadomości

#
Strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić. Więcej w naszej Polityce Prywatności