premium information banner
Giełdy
+ Darmowe ogłoszenie

2023-04-05

Kupujmy polskie produkty!

Udostępnij ten artykuł

Piętnaście organizacji zrzeszających producentów i przetwórców żywności podpisało się pod wspólnym apelem do konsumentów o kupowanie polskich produktów. Nie jesteśmy w stanie wytworzyć kilograma sera za 15 złotych, kiełbasy za 12 czy bochenka chleba za 2 złote - przekonują producenci.

image

Dramatyczna sytuacja producentów i przetwórców żywności spowodowała, ze 15 organizacji zajmujących się produkcją żywności zaczęło mówić jednym głosem. wystosowując apel do konsumentów, a więc do wszystkich nas zwracają uwagę na to, co wszyscy wiemy - sytuacja jest bardzo trudna.

- W 2022 roku upadło 4 tysiące małych, polskich sklepów, a 10 tysięcy zawiesiło swoją działalność. Dramatycznie spada liczba gospodarstw rolnych. Znamienne, że w tym samym czasie zagraniczne sklepy wielkopowierzchniowe odnotowały rekordowe zyski, najbardziej znany z nich zwiększył dochód w porównaniu z zeszłym rokiem aż o ponad 20 procent! My – producenci, wytwórcy, rzemieślnicy – nie przegrywamy jakością. Padamy pod presją sieci handlowych i sztucznie zaniżanych przez nie cen oferowanych za nasze produkty, które często bywają niższe od rzeczywistych kosztów produkcji - czytamy w przygotowanym apelu. - Nie jesteśmy w stanie wytworzyć kilograma sera za 15 złotych, kiełbasy za 12 czy bochenka chleba za 2 złote. Nie mamy też wielomilionowych środków na reklamę. Jeśli nie zatrzymamy fali bankructw kolejnych przedsiębiorstw produkcyjnych i handlowych, to wkrótce będziemy skazani przede wszystkim na produkty odmrażane oraz importowane – czytamy w apelu.

Dlatego też sygnatariusze apelu proszą, byśmy sięgali po artykuły z biało-czerwonym oznaczeniem „Produkt Polski”. Wszak patriotyzm to nie tylko pielęgnowanie pamięci historycznej, dumnie śpiewany hymn czy łopoczące biało-czerwone flagi w narodowe święta. Patriotyzm możemy wyrażać każdego dnia, wybierając do zakupowego koszyka krajowe produkty wytworzone z płodów rolnych z lokalnych gospodarstw. Wspierając lokalny rynek dbamy o dziedzictwo kulinarne naszego regionu. Chronimy miejsca pracy naszych bliskich i wspieramy przedsiębiorczość w regionie.

- Apelujemy: Szanowni konsumenci: nie kierujcie się tylko ceną, ale przede wszystkim pochodzeniem produktów i ich składem. Sieci handlowe niskimi cenami zachęcają Was do zakupów produktów pochodzących głównie z zagranicy. W ten sposób dbają o swoich rolników i przetwórców - apelują przedstawiciele organizacji podpisanych pod apelem. - Pokażmy naszą solidarność z krajowymi producentami! Kierujmy się patriotyzmem konsumenckim, spędźmy te święta z wyjątkowym smakiem lokalnych i polskich produktów spożywczych. Wybór tego, co choć nieco droższe, ale wysokiej jakości, pozwoli także ograniczyć tak powszechne marnowanie żywności.

Pod apelem podpisali się:

  • Krajowy Związek Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, Aleksander Dargiewicz, Prezes Zarządu
  • Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw – Spółdzielnia Osób
  • Prawnych, Witold Boguta, Prezes Zarządu
  • Ogólnopolski Cech Rzeźników –Wędliniarzy – Kucharzy, Jacek Marcinkowski, Delegat Cechu
  • Polski Związek Niezależnych Producentów Świń, Bogusław Prałat, Prezes Zarządu
  • Federacja Gospodarki Żywnościowej RP, Krzysztof Nykiel, Prezes Zarządu
  • Związek Zawodowy Rolnictwa Samoobrona, Marek Duszyński, Przewodniczący
  • Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny, Waldemar Broś, Prezes Zarządu
  • Polski Związek Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu, Andrzej Danielak, Prezes Zarządu
  • Związek Polskie Mięso, Witold Choiński, Prezes Zarządu
  • Krajowa Rada Izb Rolniczych, Wiktor Szmulewicz, Prezes Zarządu
  • Ogólnopolskie Stowarzyszenie Wieprz Polski, Andrzej Zawistowski, Prezes Zarządu
  • Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza, Dariusz Goszczyński, Prezes Zarządu
  • Niezależny Samorządny Związek Zawodowy Rolników Indywidualnych „Solidarność”, Tomasz Obszański, Przewodniczący
  • Krajowa Unia Producentów Soków, Barbara Groele, Sekretarz Generalny
  • Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej, Tomasz Parzybut, Prezes Zarządu

Dodaj komentarz



0 komentarze

Podobne wiadomości

#
Strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić. Więcej w naszej Polityce Prywatności