Naukowcy odkryli gen, który poprawia wchłanianie wilgoci przez kukurydzę
Odkrycie genu regulującego kąt wzrostu korzeni kukurydzy to nowe narzędzie, które pozwala na uprawę roślin głębiej ukorzenionych o zwiększonej zdolności przyswajania azotu. Opinię tę podziela międzynarodowa grupa naukowców z University of Pennsylvania (USA).
Odkrycie genu regulującego kąt wzrostu korzeni w kukurydzy jest nowym narzędziem umożliwiającym hodowlę roślin o głębszych korzeniach o zwiększonej zdolności do pobierania azotu.
Odkryto, że w naturalnie występującej zmutowanej linii kukurydzy, której korzenie rosną pod bardziej stromymi kątami, co sprawia, że zagłębiają się głębiej w glebę, brakuje genu zwanego ZmCIPK15 – wskazującego, gdzie znajduje się w genomie i jak funkcjonuje. Badacze zidentyfikowali gen za pomocą techniki zwanej badaniem asocjacyjnym całego genomu, która obejmuje żmudną analizę statystyczną zestawu wariantów genetycznych całego genomu w różnych liniach roślin, aby zobaczyć, jakie geny są powiązane z daną cechą.
Według kierownika zespołu badawczego Jonathana Lyncha, wybitnego profesora w Penn State, identyfikacja genu kontrolującego kąt wzrostu korzeni w kukurydzy - wpływającego na głębokość, z jakiej korzenie pobierają wodę - jest ważna, ponieważ głębsze korzenie mają większą zdolność do wychwytywania azotu. Zauważono, że kukurydza o zwiększonej zdolności wchłaniania azotu ma wpływ na światowe środowisko, gospodarkę i bezpieczeństwo żywnościowe.
- Kukurydza to najważniejsza roślina uprawna na świecie. W bogatych krajach, takich jak USA, największym kosztem energetycznym, ekonomicznym i środowiskowym uprawy kukurydzy są nawozy azotowe – powiedział Lynch. - A ponad połowa nawozu azotowego stosowanego do kukurydzy nigdy nie jest nawet przyswajana. Jest po prostu marnowany
Dodatkowo głębiej zakorzeniona kukurydza pomogłaby biednym krajom zebrać więcej żywności przy ograniczonej ilości azotu, którą mają.
źródło i foto: news.psu.edu
0 komentarze