Pandemia spowodowała, że zjadamy więcej zbóż - ceny rosną
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa poinformowało o spożyciu przetworów zbożowych w Polsce. Okazuje się, że w czasie pandemii kupujemy (i jemy) więcej żywności o długiej trwałości, a więc na przykład makaronów czy kasz.
W Polsce od sezonu 2018/2019 spożycie przetworów zbożowych jest względnie stabilne. W sezonie 2020/2021 bilansowe spożycie produktów zbożowych (według danych GUS), tak jak w dwóch poprzednich sezonach, wyniosło 101 kg na mieszkańca (w przeliczeniu na przetwory) wobec 119 kg w roku akcesji Polski do UE.
- Na zahamowanie spadku spożycia przetworów zbożowych duży wpływ miała pandemia - informuje KOWR. - Efektem tego był wzmożony popyt na pieczywo o przedłużonej trwałości i produkty zbożowe łatwe do przechowywania i przygotowania. Dodatkowymi czynnikami wspierającymi spożycie przetworów zbożowych było m.in. przejście części społeczeństwa na pracę zdalną, jak również ograniczenie działania placówek segmentu HoReCa.
Jeśli spożycie jest wysokie, to nic dziwnego, ze i ceny zbóż też są wysokie i rosną. W czwartym tygodniu sierpnia 2021 r. na rynku krajowym nadal rosły ceny zbóż. Wyjątkiem były ceny pszenżyta, które uległy obniżeniu. W zakładach zbożowych objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW
w dniach 23–29 sierpnia 2021 r. za pszenicę konsumpcyjną płacono średnio 978 zł/t, o 4% więcej niż tydzień wcześniej i o 16,5% więcej niż przed miesiącem. Cena ta była o 39,5% wyższa niż przed rokiem.
Średnia cena zakupu żyta konsumpcyjnego ukształtowała się na poziomie 755 zł/t, o 8% wyższym niż w poprzednim tygodniu i o 21% wyższym niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie zboże to było o 54%
droższe niż w porównywalnym okresie 2020 r.
Za jęczmień paszowy przeciętnie uzyskiwano 803 zł/t, o 4% więcej niż tydzień wcześniej. Cena tego zboża była o 12% wyższa od notowanej przed miesiącem i o 32% wyższa niż przed rokiem. Za pszenżyto przeciętnie płacono 819 zł/t, o 1% mniej niż tydzień wcześniej, ale o 12% więcej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena ta była o 38% wyższa niż w porównywalnym okresie 2020 r.
Kukurydzę średnio w kraju kupowano po 1 050 zł/t, o 2% drożej niż w poprzednim tygodniu i miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku zboże to było o 24,5% droższe.
0 komentarze