premium information banner
Giełdy
+ Darmowe ogłoszenie

2020-10-23

Podsumowanie warsztatów EIT Food Grow

Udostępnij ten artykuł

W dniach 28-29 września 2020 odbyły się warsztaty i laboratorium on-line w ramach projektu EIT Food GROW.   EIT Food GROW ma na celu promocję pradawnych zbóż, roślin leczniczych i aromatycznych oraz wsparcie ich zyskownej produkcji i przetwórstwa w Polsce. Partnerami projektu są Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN oraz koncern spożywczy Maspex.

image

Dzięki zaangażowaniu ekspertów, między innymi Prof. Barbary Wąsowskiej z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, Prof. Jerzego Czembora z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, czy przedstawicieli PZZ Lubella Małgorzaty Grędzińskiej, Dariusza Gontarza oraz Macieja Combrzyńskiego, a także rolników już produkujących lub zainteresowanych produkcją i przetwórstwem pradawnych zbóż, roślin leczniczych i aromatycznych oraz studentów zainteresowanych tą tematyką, warsztaty organizowane przez EIT Food Polska wraz z Partnerami okazały się dużym sukcesem.

W trakcie spotkania przedstawiono zarówno charakterystykę, rynek zbytu oraz technologię uprawy niszowych odmian, jak i przybliżono działalność EIT Food.

 

Pomysł na biznes w oparciu o realne potrzeby  

Podczas laboratorium on-line, uczestnicy poznali metodologię Design Thinking i pracę z użyciem canvy biznesowej, a następnie w grupach przeprowadzili pogłębione wywiady z rolnikami-ekspertami w celu zrozumienia ich potrzeb.

Bazując na tej wiedzy, zespoły rozpoczęły pracę nad  pomysłem biznesowym, który będzie odpowiadał na realne zapotrzebowanie rynku i da rolnikom szansę na rozwój nowego profilu działalności. Ich nowatorskie rozwiązania zostaną zaprezentowane podczas konkursu, a zwycięzcy otrzymają nagrodę w wysokości 10 000 EUR na wdrożenie pomysłu biznesowego w życie we współpracy z rolnikami uczestniczącymi w programie.

Pracę zespołów aktywnie wspierają partnerzy projektu z EIT Food Polska, koncernu Maspex oraz Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN.

To jeszcze nie koniec

Ostatnim etapem projektu jest konkurs on-line, podczas którego zespoły studentów będą prezentować biznesplan ukierunkowany na zrównoważone uprawy, przetwarzanie i wprowadzanie do obrotu produktów z pradawnych zbóż oraz roślin leczniczych i aromatycznych.  

Zwycięzcy otrzymają nagrodę w wysokości 10 000 EUR na wdrożenie pomysłu biznesowego w życie we współpracy z rolnikami uczestniczącymi w programie.

Konkurs on-line odbędzie się w listopadzie 2020.

Możliwe jest dołączenie zespołów studentów do konkursu. W celu uzyskania więcej informacji prosimy o kontakt z koordynatorem projektu.

Mateusz Ciasnocha, EIT Food, koordynator projektu EIT Food GROW

Tel. +48-881-949-949,  

E-mail: mateusz.ciasnocha@eitfood.eu  

Więcej informacji o projekcie EIT Food GROW: https://www.eitfoodgrow.eu/

Dodaj komentarz



0 komentarze

Sonda

Czy uważasz, że cele i regulacje zawarte w Zielonym Ładzie UE mogą w konsekwencji doprowadzić do upadku gospodarstw indywidualnych?

Podobne wiadomości

#
Strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić. Więcej w naszej Polityce Prywatności