Podsumowanie warsztatów EIT Food Grow
W dniach 28-29 września 2020 odbyły się warsztaty i laboratorium on-line w ramach projektu EIT Food GROW. EIT Food GROW ma na celu promocję pradawnych zbóż, roślin leczniczych i aromatycznych oraz wsparcie ich zyskownej produkcji i przetwórstwa w Polsce. Partnerami projektu są Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN oraz koncern spożywczy Maspex.
Dzięki zaangażowaniu ekspertów, między innymi Prof. Barbary Wąsowskiej z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, Prof. Jerzego Czembora z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, czy przedstawicieli PZZ Lubella Małgorzaty Grędzińskiej, Dariusza Gontarza oraz Macieja Combrzyńskiego, a także rolników już produkujących lub zainteresowanych produkcją i przetwórstwem pradawnych zbóż, roślin leczniczych i aromatycznych oraz studentów zainteresowanych tą tematyką, warsztaty organizowane przez EIT Food Polska wraz z Partnerami okazały się dużym sukcesem.
W trakcie spotkania przedstawiono zarówno charakterystykę, rynek zbytu oraz technologię uprawy niszowych odmian, jak i przybliżono działalność EIT Food.
Pomysł na biznes w oparciu o realne potrzeby
Podczas laboratorium on-line, uczestnicy poznali metodologię Design Thinking i pracę z użyciem canvy biznesowej, a następnie w grupach przeprowadzili pogłębione wywiady z rolnikami-ekspertami w celu zrozumienia ich potrzeb.
Bazując na tej wiedzy, zespoły rozpoczęły pracę nad pomysłem biznesowym, który będzie odpowiadał na realne zapotrzebowanie rynku i da rolnikom szansę na rozwój nowego profilu działalności. Ich nowatorskie rozwiązania zostaną zaprezentowane podczas konkursu, a zwycięzcy otrzymają nagrodę w wysokości 10 000 EUR na wdrożenie pomysłu biznesowego w życie we współpracy z rolnikami uczestniczącymi w programie.
Pracę zespołów aktywnie wspierają partnerzy projektu z EIT Food Polska, koncernu Maspex oraz Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN.
To jeszcze nie koniec
Ostatnim etapem projektu jest konkurs on-line, podczas którego zespoły studentów będą prezentować biznesplan ukierunkowany na zrównoważone uprawy, przetwarzanie i wprowadzanie do obrotu produktów z pradawnych zbóż oraz roślin leczniczych i aromatycznych.
Zwycięzcy otrzymają nagrodę w wysokości 10 000 EUR na wdrożenie pomysłu biznesowego w życie we współpracy z rolnikami uczestniczącymi w programie.
Konkurs on-line odbędzie się w listopadzie 2020.
Możliwe jest dołączenie zespołów studentów do konkursu. W celu uzyskania więcej informacji prosimy o kontakt z koordynatorem projektu.
Mateusz Ciasnocha, EIT Food, koordynator projektu EIT Food GROW
Tel. +48-881-949-949,
E-mail: mateusz.ciasnocha@eitfood.eu
Więcej informacji o projekcie EIT Food GROW: https://www.eitfoodgrow.eu/
0 komentarze