Pozostałości pestycydów w żywności - Polska na trzecim miejscu
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował wyniki badań produktów spożywczych krajów członkowskich UE pod względem pozostałości pestycydów. Niestety, w polskich produktach było ich dużo... W rankingu zajęliśmy niechlubne trzecie miejsce za Cyprem i Maltą.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował wyniki badań produktów spożywczych krajów członkowskich UE pod względem pozostałości pestycydów. Niestety, w polskich produktach było ich dużo...
W rankingu zajęliśmy niechlubne trzecie miejsce za Cyprem i Maltą.
Badania dotyczyły próbek żywności pobranych w 2019 roku - szkoda, że opracowanie wyników trwało aż tak długo, a EFSA podała wyniki dopiero w kwietniu 2021. Przejdźmy jednak do konkretów.
Zbadano w sumie 96 tysiąca próbek, z czego 2584 z Polski. W sumie w 2,3 proc. spośród wszystkich próbek wykryto przekroczone normy ilości pestycydów. Dopuszczalny poziom pestycydów został przekroczony w 5,7% wszystkich badanych polskich próbek. Przed nami uplasowały się tylko Cypr (11,3%) oraz Malta (19%.).
Przykładowo, dimetoat był substancją zatwierdzoną, która nie została odnowiona w dniu 30 czerwca 2019 r. Dimetoat stwierdzono w 126 próbkach (0,18%). Próbki te obejmowały 34 artykuły spożywcze oraz czereśnie (12 próbek). Największe wyniki odnotowano w przypadku następujących towarów: kapusta pekińska (11 próbek), papryka słodka / papryka (9 próbek), pomidory (8 próbek) i fasola długa (8 próbek). Występowanie odnotowano w próbkach z 27 krajów, z których z największymi przekroczeniami były Włochy: (16 próbek), Dominikana (13 próbek), Grecja (10 próbek), Polska (12 próbek) i Turcja (10 próbek).
Bułgaria, Litwa i Polska nie zgłosiły do przetestowania żadnych próbek produktów organicznych.
Jeśli Polska jest wśród trzech krajów z wysokimi pozostałościami pestycydów, to które kraje wypadły najlepiej? Są to: Łotwa, Islandia i Finlandia - tu w żadnej z próbek nie wykryła przekroczonych dopuszczalnych wartości pestycydów. Bardzo dobrze wypadły też Irlandia (0,3%), Dania (0,3%) i Szwecja (0,6%).
Opublikowano także wyniki analizy przekroczenia pozostałości glifosatu w uprawach we wszystkich próbkach z wszystkich krajów. Okazuje się, że najczęściej pozostałości odnotowywano w nasionach lnu. Kolejne miejsca zajmuje: soczewica, jęczmień, owies, fasola, pszenica, proso, miód i produkty pszczele.
Pełen raport z kontroli można znaleźć w języku angielskim na stronie EFSA - KLIK
0 komentarze