Prognozy Komisji Europejskiej dla rolnictwa na lata 2022-2032
Komisja Europejska przygotowała specjalny raport przedstawiający prognozy dla wszystkich sektorów rolnych na najbliższe 10 lat. Przewidywany jest spadek hodowli i spożycia mięsa i mniejsze zapotrzebowanie na pasze.
- W ciągu ostatnich dwóch lat odporność unijnego sektora rolnego została wystawiona na ciężką próbę. Oprócz zakłóceń w handlu i wzrostu cen towarów spowodowanego ożywieniem po Covid, rosyjska inwazja na Ukrainę doprowadziła do jeszcze wyższych cen surowców i energii. W rezultacie inflacja żywności gwałtownie wzrosła, a handel został dodatkowo zakłócony. Ponadto zmiany klimatu skutkują częstszymi niekorzystnymi i ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi oraz wybuchami chorób zwierząt. W świetle tych zakłóceń, w połączeniu ze zmianami trendów konsumpcyjnych, analiza przedstawiona w raporcie perspektywicznym przewiduje spowolnienie wzrostu produkcji w głównych sektorach rolnictwa UE. Przy danym zbiorze przyjętych założeń oczekuje się stagnacji lub nawet niewielkiego spadku produkcji niektórych zbóż, a także spadku produkcji mleka i mięsa - poinformowała Komisja Europejska.
Produkcja roślinna
Przewiduje się, że do 2032 r. całkowita powierzchnia zbóż w UE zmniejszy się nieznacznie do 57,2 mln hektarów, co będzie spowodowane spadkiem upraw jęczmienia i kukurydzy. UE pozostanie eksporterem netto pszenicy i jęczmienia oraz importerem netto kukurydzy i ryżu. Spożycie zbóż na żywność w UE nieznacznie wzrośnie (+3,9%), ale wraz ze spadkiem wykorzystania paszy (-6,1%) oczekuje się, że ogólne wykorzystanie krajowe w UE pozostanie stabilne.
Jeśli chodzi o nasiona oleiste, przewiduje się, że produkcja UE wyniesie 33,0 mln ton w 2032 r., co oznacza wzrost o 2,8 mln ton w stosunku do lat 2020-22 (+9,3%). Wynika to głównie ze stale rosnących plonów. Sytuacja pozostaje jednak zróżnicowana w przypadku każdego towaru. Import netto nasion oleistych i roślin wysokobiałkowych do UE spadnie, ponieważ UE będzie produkować o 54,7% więcej roślin strączkowych io 33,3% więcej nasion soi.
Mleko i produkty mleczne
Oczekuje się wzrostu udziału alternatywnych systemów produkcji (w przeciwieństwie do intensywnych i konwencjonalnych). Ponieważ faworyzuje się produkcję ekstensywną w celu rozwiązania problemów środowiskowych, oczekuje się, że liczba stad mlecznych spadnie, co doprowadzi do spadku produkcji mleka w UE o 0,2% rocznie do 2032 r. Nie zagrozi to jednak pozycji UE jako największego światowego dostawcy produktów mlecznych.
Konsumpcja w UE jest już dojrzała iw przyszłości może pozostać względnie stabilna. Wśród produktów mlecznych nadal może wzrosnąć spożycie sera.
Produkty mięsne
Produkcja mięsa będzie bardziej wydajna i bardziej przyjazna dla środowiska, a ekologiczne i ekstensywne systemy produkcji będą się rozwijać. Pomimo tych zmian oczekuje się, że spożycie mięsa w UE spadnie (-1,5 kg na mieszkańca rocznie), przy czym szczególnie dotknie to wołowinę, a wieprzowinę częściowo zastąpi drób. Ten ostatni sektor jest właściwie jedynym, który rozwija się pod względem produkcji i konsumpcji.
Całkowita liczba krów w UE ma się zmniejszyć o 2,8 miliona sztuk (9,1%). Oczekuje się, że po wysokim poziomie w 2022 r. cena wołowiny ponownie spadnie ze względu na bardziej zrównoważoną podaż i popyt. Jeśli chodzi o wieprzowinę, przewiduje się, że produkcja UE będzie spadać o 1% rocznie w latach 2022–2032, co odpowiada 2,2 mln ton w całym okresie.
Przejście na dietę roślinną może doprowadzić do wzrostu znaczenia białkowych alternatyw dla mięsa, ale zakłada się, że nadal stanowią one bardzo mały udział w rynku.
Scenariusz środowiskowy przy niższym zagęszczeniu zwierząt gospodarskich
Zmniejszona liczba zwierząt gospodarskich doprowadziłaby do niższej produkcji wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Oczekuje się również ogólnego spadku produkcji roślinnej w przypadku wielu upraw ze względu na mniejsze zapotrzebowanie na paszę (tj. rośliny pastewne, zboża i nasiona oleiste), przy jednoczesnym wzroście produkcji roślin strączkowych. Oczekiwane skutki obejmują również ogólny wzrost cen producentów i konsumentów. Ceny producentów wzrosłyby szczególnie w przypadku wieprzowiny, jaj i wołowiny.
Zmniejszenie obsady zwierząt gospodarskich w UE mogłoby zmniejszyć średnie unijne emisje amoniaku z rolnictwa nawet o 11%, a średnie zanieczyszczenie azotanami na hektar nawet o 12%.
Raport w języku angielskim możemy znaleźć TUTAJ>>>KLIK
0 komentarze