Raport o rolnictwie UE do... 2035 roku
Komisja Europejska opublikowała swój najnowszy raport na temat perspektyw rolnictwa UE, który przedstawia prognozy rynkowe dla rolnictwa UE do 2035 r. Jak widać, jest to raport z... przyszłości. Zgodnie z raportem oczekuje się, że sektor rolniczy UE nadal będzie eksporterem netto produktów rolno-spożywczych i przyczyni się do globalnego bezpieczeństwa żywnościowego, dostosowując się jednocześnie do wyzwań, takich jak zmiana klimatu i zmieniający się popyt konsumentów.
- Zakłada się, że środowisko makroekonomiczne będzie stabilne, przy czym realny wzrost PKB w UE ma się ustabilizować w średnim okresie, a inflacja ma powrócić do docelowego poziomu 2%. Na tej podstawie prognozy rynkowe dla rolnictwa UE opracowano przy użyciu metod modelowania agroekonomicznego - czytamy w podsumowaniu raportu.
Raport przewiduje zmianę wzorców konsumpcji w UE: oczekuje się, że spożycie mięsa nieznacznie spadnie, głównie wołowiny i wieprzowiny, podczas gdy oczekuje się, że spożycie białka roślinnego wzrośnie. Oczekuje się, że spożycie produktów mlecznych pozostanie stabilne, przy zmieniających się nawykach i rozszerzających się nowych zastosowaniach.
Prognozy rynkowe opierają się na prognozach OECD-FAO Agricultural Outlook na lata 2024–2033, które przewidują niewielki spadek realnych cen głównych produktów rolnych i rosnący popyt ze strony krajów o niskich i średnich dochodach.
Najkrócej raport podsumował Janusz Wojciechowski, były komisarz unijny od spraw rolnictwa.
- Prognozy dla UE do 2035 r. wskazują na nadwyżki produkcji nad konsumpcją w głównych grupach produktów rolnych. W zbożach + 14 mln t, w mięsie + 4 mln t, w mleku i produktach mlecznych + 44 mln t (!). W warzywach i owocach równowaga, tylko w oleistych potężny deficyt -39 mln t. - napisał w mediach społecznościowych Janusz Wojciechowski.
Sam raport jest niezwykle ciekawy i będziemy do niego wracać w najbliższych dniach.
0 komentarze