premium information banner
Giełdy
+ Darmowe ogłoszenie

2019-07-21

Wzrost cen detalicznych wyrobów zbożowych w Polsce silniejszy niż przeciętnie w UE

Udostępnij ten artykuł

Sezon 2018/19 przyniósł silny wzrost cen skupu ziarna, co znalazło swoje przełożenie w cenach detalicznych przetworów zbożowych, tak w Polsce, jak i całej UE. W przypadku naszego kraju dynamika zmian była jednak silniejsza niż średnio we Wspólnocie.

image

Na skutek niskich, ubiegłorocznych zbiorów zbóż,  w II połowie 2018 r. krajowe ceny skupu pszenicy konsumpcyjnej były przeciętnie o ponad 18% wyższe wobec analogicznego okresu rok wcześniej, zaś w I półroczu br. wyższe o 20%. Zboże to było istotnie droższe również w innych państwach UE – choć skala zmian była nieco mniejsza – od 11% do 20% r/r (dane Komisji Europejskiej), z wyjątkiem Szwecji, gdzie wzrost sięgnął 33% wobec 2018 r.

źródło: pixabay.com

Wyższe ceny surowca wpłynęły na podwyżki cen detalicznych praktycznie wszystkich kategorii produktów zbożowych – pieczywa, mąki, płatków śniadaniowych czy makaronów – przy czym najmocniej uwidoczniły się w przypadku pieczywa. Według danych Eurostatu w maju br. w Polsce pieczywo było średnio o 9,8% droższe wobec maja 2018 r. Silniejsze zmiany odnotowano jedynie w Bułgarii (+11,2%) oraz na Malcie (+14,9% w relacji rocznej). Przeciętnie we wszystkich krajach Unii ceny pieczywa były o 3,5% wyższe wobec maja 2018 r. Wydaje się zatem, że wzrosty w Polsce to nie tylko efekt drogich zbóż, ale też wzrostów pozostałych kosztów, w tym przede wszystkim wynagrodzeń (oraz problemów ze znalezieniem pracowników).

Kolejną kategorią zbożową, charakteryzującą się wysoką dynamiką zmian cen detalicznych, jest mąka. W maju br. w Polsce była ona przeciętnie o 7,4% droższa w relacji rocznej. Niemniej, w tym przypadku aż w ośmiu krajach UE wzrosty były jeszcze silniejsze, czasami nawet dwucyfrowe (Bułgaria, Łotwa, Węgry, Malta, Portugalia, Słowacja, Finlandia i Szwecja). Ogółem, dla całej UE-28 wzrost cen mąki wyniósł 3,5% w relacji rocznej.

Pizza na sklepowych półkach w Polsce była o 4,3% droższa wobec maja 2018 r. (w UE wzrost cen sięgnął zaledwie 0,6% w relacji rocznej, choć w Danii przekroczył 10%, zaś w kilku krajach produkt ten potaniał – np. w Niemczech, Słowenii czy Irlandii).

Krajowe ceny detaliczne zbożowych płatków śniadaniowych były w maju br. średnio o 3,5% wyższe wobec analogicznego miesiąca przed rokiem (a w UE o 0,8%).

W najmniejszym stopniu podrożały makarony. W Polsce w maju br. ich ceny detaliczne były o 1,9% wyższe wobec maja 2018r., zaś przeciętnie w UE o 0,5%.

Marta Skrzypczyk, dyrektor biura analiz sektora rolno-spożywczego, BNP Paribas

źródło: agronomist.pl

Dodaj komentarz



0 komentarze

Sonda

Czy uważasz, że cele i regulacje zawarte w Zielonym Ładzie UE mogą w konsekwencji doprowadzić do upadku gospodarstw indywidualnych?

Podobne wiadomości

#
Strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić. Więcej w naszej Polityce Prywatności