Będzie łatwiej handlować żywnością z Chinami
Jak poinformowało ministerstwo rolnictwa, zniesienie zakazu eksportu mięsa drobiowego z Polski do Chin, to efekt uzgodnień zawartych w dokumentach podpisanych podczas wizyty sekretarza stanu Jacka Czerniaka w Pekinie. Korzyści z podpisanych umów jest więcej.
Wiceminister Czerniak podpisał, w imieniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, memorandum o porozumieniu w sprawie planu pracy w zakresie wyznaczania stref i regionalizacji w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI), jak również protokoły dot. warunków eksportu do ChRL dzikich produktów wodnych oraz fasoli.
Na podstawie podpisanych dokumentów:
- zniesiony został zakaz eksportu mięsa drobiowego z Polski do Chin nałożony w styczniu 2020 r. z powodu wystąpienia ognisk HPAI (obwieszczenie Generalnej Administracji Celnej ChRL nr 71/2024); rozpoczął się proces rejestracji zakładów drobiowych zainteresowanych eksportem do ChRL;
- do końca 2024 r. wypracowany zostanie finalny dokument w sprawie uznania przez władze chińskie regionalizacji w zakresie grypy ptaków (regionalizacja zagwarantuje nieprzerwany przebieg eksportu mięsa drobiowego z regionów wolnych od tej choroby);
- zrealizowane zostaną niezbędne procedury techniczne konieczne do rozpoczęcia możliwości wysyłek dzikich produktów wodnych oraz fasoli na rynek chiński.
Chiny to jeden z najważniejszych polskich parterów w handlu rolno-spożywczym wśród krajów Azji Południowo-Wschodniej. W 2023 r. nasz eksport do tego kraju osiągnął wielkość 147,6 mln euro, natomiast w pierwszym kwartale 2024 r. – 35 mln euro. Do Chin sprzedajemy takie produkty jak: produkty mleczne (serwatka, mleko i śmietana), mrożone owoce, czekolada i wyroby czekoladowe, pieczywo cukiernicze, puch i pierze. W ramach działań promocyjnych na rynku chińskim w 2024 r. MRiRW zorganizowało w maju polskie stoisko na targach Sial China w Szanghaju. Planujemy również obecność na targach FOOD EXPO PRO w Hongkongu w sierpniu.
źródło: ministerstwo rolnictwa
0 komentarze