Okowita z ziemniaków czyli... polska specjalność?
Czym jest okowita z ziemniaków? - Unia Europejska właśnie przygotowała nową definicję określającą, jakie warunki musi spełniać ten trunek. Określono także definicje kilku innych napojów spirytusowych, które będą mogły być produkowane w Unii Europejskiej. W zamyśle eurodeputowanych, którzy przyjęli rozporządzenie w tej sprawie nowe przepisy mają pozwolić na lepsze informowanie konsumentów o takich wyrobach.
Definicja okowity z ziemniaków
- Zgodnie z nowymi przepisami okowita z ziemniaków jest to napój spirytusowy wytwarzany wyłącznie w drodze fermentacji alkoholowej i destylacji bulw ziemniaków do poniżej 94,8% obj., tak aby destylat posiadał aromat i smak pochodzący od użytych surowców. Minimalna zawartość alkoholu w tym produkcie wynosi 38% obj - poinformowało ministerstwo rolnictwa.
Okowita ziemniaczana nie może zawierać dodatku alkoholu ani aromatów. Aby dostosować barwę tego napoju można użyć wyłącznie karmelu. Natomiast w celu dopełnienia ostatecznego smaku, wyrób można dosłodzić, przy czym produkt końcowy nie może jednak zawierać więcej niż 10 gramów produktów słodzących na litr (wyrażonych jako cukier inwertowany). Dla okowity z ziemniaków określono również limit zawartości metanolu.
- W 2022 r., z inicjatywy naszego kraju, podjęto dyskusję w sprawie określenia odrębnej definicji dla okowit ziemniaczanych, które będą mogły być, podobnie jak whisky/whiskey destylowane do poniżej 94,8 proc. obj. Okowity z ziemniaków będą ponadto wytwarzane z bulw ziemniaków, a nie np. z obierek ziemniaczanych - poinformowało ministerstwo rolnictwa. - Działania te miały na celu wyraźne rozróżnienie poszczególnych napojów spirytusowych. Warto podkreślić, że dzięki uwagom Polski, w oznakowaniu takiego wyrobu będzie możliwe stosowanie zarówno nazwy prawnej: „okowita z ziemniaków” jak i „okowita ziemniaczana”. Wydaje się, że ta grupa okowit może stać się polską specjalnością na unijnym rynku.
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego podaje także definicje innych okowit. Jak poinformowano, wprowadzenie nowej definicji okowity z soku brzozowego lub soku klonowego wynikało z potrzeby uwzględnienia specyfiki rynku takich wyrobów dostępnych w Estonii. Natomiast w przypadku wykorzystania chleba do fermentacji alkoholowej i destylacji określono, że surowiec ten musi być świeży, aby do produkcji napoju spirytusowego nie było wykorzystywane pieczywo przeterminowane, czyli niezdatne do spożycia przez ludzi.
- Napoje spirytusowe spełniające wymogi nowych kategorii, będą stosowały nazwę danej kategorii jako swoją nazwę prawną. Zatem na etykietach wyrobów gotowych konsumenci znajdą następujące nowe nazwy: okowita z soku brzozowego, okowita z soku klonowego, okowita z soku brzozowego i soku klonowego, okowita z chleba - dodaje ministerstwo rolnictwa.
Przepisy wchodzą w życie od 13 maja 2024 r.
źródło: ministerstwo rolnictwa
1 komentarze
A w Unii bez zmian, normy na wszystko tylko nie na importowane owoce, warzywa i zboże