Advertisement

Giełdy

Dodaj ogłoszenie

2022-01-20

Pak choi - jak uprawiać w Polsce azjatycką kapustę?

Udostępnij ten artykuł

Pak choi od kilku lat wchodzi coraz odważniej na nasze stoły. Moda na azjatycką kuchnię spowodowała, ze coraz chętniej wykorzystywane są egzotyczne dla nas owoce i warzywa. Czy jednak uprawa kapusty pak choi może być dobrym pomysłem na biznes? Tym bardziej, że jej uprawa w warunkach polskich nie jest szczególnie skomplikowana.

image

Pak choi jest kuzynką popularnej u nas kapusty pekińskiej - także pochodzącej z Azji. W porównaniu z popularną kuzynką pak choi jest jednak... znacznie łatwiejsza w uprawie. Do tego - może być uprawiana praktycznie wszędzie. Niemożliwe? A jednak...
 

Kapusta w miesiąc

Jak wszystkie rośliny krzyżowe pak choi lubi gleby żyzne z duża ilością próchnicy. Może być uprawiana w pierwszym roku po oborniku. Rośnie... od 35 do 45 dni, co oznacza, że doskonale może się sprawdzić jako poplon po schodzących z pola innych warzywach - oczywiście nie kapustnych. Oznacz to też, że z przenawożonej gleby kapusta może pobrać za dużo związków azotu, co może mieć konsekwencje dla zdrowia. Pak choi nie lubi mocnego nasłonecznienia - woli półcieniste tereny. Duże liście kapusty są też wskazówką, że roślina nie lubi silnego wiatru. Minusem jest fakt, że kapusta wymaga właściwego płodozmianu - szkodniki, takie jak śmietka kapuściana i choroby z innych upraw krzyżowych mogą być także groźne dla tej odmiany kapusty.
 

Łatwy wysiew

Teoretycznie najłatwiej pak choi uprawiać jesienią jako poplon. Można ją swysiewać wprost do gruntu - trzeba jednak pamiętać o zachowaniu odległości pomiędzy roślinami. Powody są dwa - po pierwsze, pak choi się rozrasta, po drugie - odstęp między roślinami pomoże w zachowaniu zdrowia kapusty, a patogenom będzie trudniej się przenieść z rośliny na roślinę. W polskich warunkach pak choi nadaje się także do uprawy wczesnowiosennej pod osłonami. Najtrudniej kapustę uprawiać latem - zbyt długi dzień i susza spowodują, że kapusta nam zakwitnie, a nie o to nam chodzi.
 

Zalety i wady

Pak choi smakuje jak połączenie kapusty i szpinaku, choć każdy, kto próbował tej kapusty ma w tej sprawie nieco odmienne zdanie - jednak zdecydowana większość konsumentów potwierdza, że kapusta jest smaczna, egzotyczna i warta spożywania. Moda na produkty wegańskie dodatkowo czyni warzywo atrakcyjnym dla konsumentów. Powoli wchodząca do Polski kapusta może być uprawiana w przydomowych ogródkach, a nawet na balkonach - co dodatkowo powoduje zwiększającą się popularność warzywa, które z gastronomicznej ,,ciekawostki'' może zmienić się w stały punkt jadłospisu.

Szybki wzrost kapusty powoduje, że nie uprawa nie jest droga i kłopotliwa, choć podatność na rozpowszechnione szkodniki i choroby roślin kapustnych jest istotną wadą.

Jest jeszcze jedna wada - łańcuch dostawy pak choi musi być krótki - pierwsze oznaki żółknięcia liści pojawiają się już po 2-3 dniach. Ale w przypadku lokalnych producentów i dostawców wada może stać się zaletą - świeże, lokalne warzywa są dziś dla świadomych konsumentów nieomal na wagę złota.

Dodaj komentarz



0 komentarze

Sonda

Czy w obliczu inflacji, planujesz inwestycje w swoje gospodarstwo rolne jako formę ochrony kapitału?

Podobne wiadomości

#
Strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić. Więcej w naszej Polityce Prywatności