premium information banner
Giełdy
+ Darmowe ogłoszenie

2019-03-09

Stosowanie mieszanin zbiornikowych

Udostępnij ten artykuł

Nieumiejętne stosowanie agrochemikaliów może spowodować szkody, a co najmniej znaczne ograniczenie ich skuteczności. Dlatego warto wiedzieć, co można mieszać, co nie wolno mieszać i w jakiej kolejności mieszać. Koszt stosowania ŚOR i nawozów dolistnych często przekracza tysiąc złotych na ha, więc właściwy dobór elementów mieszaniny, ma także wymiar ekonomiczny.

image

Fot. Amazone

Rozpoczynamy sezon zabiegów nalistnych: zwalczanie chwastów, ochronę przed szkodnikami, zwalczanie chorób grzybowych, skracanie zbóż, stosowanie nawozów dolistnych (makro- i mikroelementy), biostymulatorów wzrostu itp. W kraju mamy już zarejestrowanych kilkaset ŚOR, w obrocie jest mnóstwo środków nalistnych do odżywiania i stymulacji roślin. Można się w tym pogubić. A z drugiej strony, ekonomika produkcji roślinnej wymusza stosowanie łączne mieszanin zbiornikowych.  Dlatego, poprzez cykl tych informacji, chcemy pomóc użytkownikom igrit.pl, uniknąć błędów przy mieszaniu różnych substancji i środków.

Podstawą mieszaniny do aplikacji nalistnej jest woda. Na ogół stosuje się wodę wodociągową, która jest uzdatniana, ale w użyciu jest także woda z własnych ujęć lub woda z cieków i zbiorników wodnych. Jakość wody ma ogromne znaczenie dla skuteczności działania ŚOR. Jakość wody ma mniejsze znaczenie dla efektywności nawozów i biostymulatorów. Najważniejsze parametry wody wpływające na skuteczność ŚOR to: pH (czyli odczyn), twardość wody (czyli zawartość węglanów wapnia, magnezu), temperatura. O znaczeniu jakości wody i jej poprawianiu przy pomocy kondycjonerów, napiszemy w następnej części.

Warto przypomnieć sobie podstawy kolejności sporządzania mieszanin zbiornikowych:

  1. Wypełnij wodą zbiornik opryskiwacza do 50% jego objętości
  2. Wlej kondycjoner wody (zmiękczający wodę lub obniżający jej pH)
  3. Dodaj nawozy mineralne (makro- i mikroelementowe)
  4. Dodaj środki ochrony roślin typu WP i WG (w formie proszków lub granul) do sporządzania zawiesiny
  5. Dodaj środki ochrony roślin typu SC w formie koncentratu do sporządzania stężonej zawiesiny
  6. Dodaj środki ochrony roślin typu EC, EG, EW, SE w formie koncentratów do tworzenia emulsji
  7. Dodaj środki ochrony roślin typu SL, SP, SG, OD w formie koncentratów do sporządzania roztworów
  8. Teraz pora na adjuwanty, oleje, środki zmniejszające napięcie powierzchniowe cieczy
  9. Na końcu dodaj biostymulator lub nawóz organiczny i uzupełnij wodą do pełnej objętości zbiornika.

Należy pamiętać, że dodawanie do zbiornika z wodą wszystkich agrochemikaliów powinno odbywać się przy stale włączonym mieszadle. Kolejne środki i preparaty najlepiej dodawać co 2-3 minuty, aby stężona substancja mogła równomiernie się rozłożyć. W przypadku wątpliwości, czy możliwe jest mieszanie danych środków, czy nawozów, należy wykonać tzw. próbę „słoikową”. „Słoik”, czyli pojemnik na próbę mieszania powinien mieć około 2 l pojemności. Wypełnić go należy dokładnie taką wodą, jaka będzie użyta do oprysku. Należy pamiętać, aby temperatura wody była także taka, jaka będzie w momencie sporządzania mieszaniny zbiornikowej. Dodając kolejne preparaty do „słoika” należy uważnie obserwować roztwór. Jeśli będą powstawały wytrącenia, osad, kłaczki, piana lub kożuch na powierzchni cieczy, to oznacza, że tych produktów nie należy mieszać. Czasami wystarcza jednak zmiana kolejności mieszania, lub dodanie kondycjonera wody przed dodaniem ŚOR i nawozów, aby takie negatywne reakcje zachodziły.

dr inż Sylwester Lipski

Dodaj komentarz



0 komentarze

Sonda

Czy Twoim zdaniem protesty rolnicze zmienią sytuacje w branży AGRO?

44.09%
41.34%
14.57%

Podobne wiadomości

#
Strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić. Więcej w naszej Polityce Prywatności