Bioróżnorodność w praktyce: Czy warto uprawiać rośliny niszowe?
W dniu 20 sierpnia o godz. 13:00 możemy on-line uczestniczyć w bezpłatnej konferencji o bioróżnorodności i uprawach roślin tradycyjnych EIT Food – europejskiej organizacji mającej na celu budowanie zrównoważonego sektora rolno-spożywczego, odpowiadającego na wyzwania przyszłości. Jedyne co musimy zrobić, to zarejestrować się na webinar. Pamiętajmy, że bioróżnorodność jest jednym z podstawowych założeń Europejskiego Zielonego Ładu, który zacznie obowiązywać już za kilka miesięcy.
Webinar jest częścią projektu EIT Food GROW, mającego na celu wypracowanie innowacyjnych narzędzi wspierających zrównoważoną uprawę i produkcję roślinną.
Coraz częściej słyszymy słowo bioróżnorodność. To zaprzeczenie coraz popularniejszej i łatwej w uprawie monokultury, która dominuje w dużych polskich gospodarstwach.
Z drugiej strony młodzi ludzie, którzy za kilka lat będą stanowili największą część naszego społeczeństwa zwracają coraz większą uwagę na odżywianie, poszukują różnorodności, produktów z zapomnianych roślin dających zdrowie minionym pokoleniom. Korzystanie z roślin znanych powszechnie jako wspierające zdrowie znów staje się modne, a wszechobecną chemię coraz więcej osób stara się zastąpić naturalnymi aromatami. Wchodzący w życie za kilka miesięcy Europejski Zielony Ład także stawia na bioróżnorodność.
W tej sytuacji trudno nie postawić pytania: Czy warto inwestować w uprawy niszowych roślin?
Warto także zastanowić się, jaka jest potencjalna zyskowność upraw tradycyjnych odmian i jak zwiększyć bioróżnorodność w polskim rolnictwie?
Aby to zrobić wystarczy w dniu 20 sierpnia o godz. 13 włączyć komputer i on-line spotkać się z ekspertami. Webinar będzie bezpłatny, ale obowiązuje wcześniejsza rejestracja: https://bit.ly/2DQ4kzu, po której na dzień przed wydarzeniem otrzymamy link do spotkania.
- Wydarzenie porusza bardzo ważną tematykę zwiększenia ilości uprawianych niszowych roślin w europejskich systemach rolnych. Bioróżnorodność i ochrona środowiska to jedne z najważniejszych tematów Europejskiego Zielonego Ładu – polityki, która w najbliższej przyszłości od nowa zdefiniuje zarówno europejską gospodarkę jak i rolnictwo - zachęcają organizatorzy - Jest to temat, który warto poznać bliżej, aby dobrze rozpoznać nadchodzące trendy. Podczas 2 godzinnego webinaru m.in. poznamy najnowszą analizę rynku w zakresie upraw pradawnych zbóż i roślin leczniczych na terenie Polski wschodniej Fundacji Małopolskiego Centrum Transferu Technologii czy dowiemy się więcej o pradawnych gatunkach pszenicy na tle odmian nowoczesnych od dr inż. Aneta Bobryk-Mamczarz (Lubella). Na pytanie czy i jak polskie startupy mogą wspomóc agrotechnikę i produkcję tradycyjnych odmian postara się odpowiedzieć jeden z najlepiej rozpoznawalnych polskich startupów rolniczych - SatAgro.
Spotkanie organizowane jest przez EIT Food z Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk oraz koncernem spożywczym Maspex w ramach projektu EIT Food GROW.
Realizacja projektu przewiduje wypracowanie innowacyjnych narzędzi wspierających zrównoważoną uprawę i produkcję roślinną. W jego ramach odbędzie się szkoła letnia, szereg warsztatów i seminariów online oraz konkurs, w którym najlepsze rozwiązania wspierające odmiany tradycyjne mogą zdobyć nawet 10 000 €.
Więcej informacji dotyczących projektu: www.eitfoodgrow.eu/pl/
Harmonogram wydarzenia „Pradawne zboża, rośliny lecznicze i aromatyczne w Polsce. Jak wykorzystać ich potencjał?”:
13:00 Informacja o EIT Food i projekcie - Tomasz Jeliński, IRZiBŻ PAN i Milda Kraużlis, EIT Food
13:05 Rewitalizacja łańcuchów dostaw żywności na obszarach wiejskich poprzez zrównoważone innowacje -Tomasz Jeliński IRZiBŻ PAN
13:10 Analiza rynku w zakresie upraw pradawnych zbóż i roślin leczniczych na terenie polski wschodniej (woj. podlaskie, warmińsko-mazurskie, lubelskie i małopolskie) - przedstawiciel Fundacji Małopolskiego Centrum Transferu Technologii, sesja Q&A i podsumowanie
13:40 Rośliny lecznicze i zioła aromatyczne - prof. Barbara Wąsowska - IRZiBŻ PAN, sesja Q&A i podsumowanie
14:10 Przerwa
14:20 Uprawa i jakość pradawnych gatunków pszenicy na tle genotypów współczesnych - dr inż. Aneta Bobryk-Mamczarz, Lubella, sesja Q&A i podsumowanie
14:40 SatAgro - Jak zoptymalizować nawożenie i agrotechnikę z wykorzystaniem danych satelitarnych - Przemysław Żelazowski, sesja Q&A i podsumowanie
14:55 Zakończenie i zaproszenie na szkołę letnią i warsztaty
Aby wziąć udział w wydarzeniu wystarczy się zarejestrować: https://bit.ly/2DQ4kzu
Więcej informacji dotyczących wydarzenia: https://www.facebook.com/events/966277313708984/
0 komentarze