Organizacje rolnicze: chrońmy nazwy produktów pochodzenia zwierzęcego
18 organizacji rolniczych zwróciło się do ministra rolnictwa z prośbą o uruchomienie działań na poziomie UE i włączenie ochrony nazewnictwa produktów pochodzenia zwierzęcego do celów polskiej prezydencji, licząc na wypracowanie i osiągnięcie wspólnego stanowiska w Radzie Unii Europejskiej. Związane jest to z faktem, że polska prezydencja w Radzie Unii Europejskiej stwarza wyjątkową okazję do zainicjowania działań, które są z jednej strony ważne dla polskiego i europejskiego sektora rolno-przetwórczego, a z drugiej mogą być skutecznie wprowadzone.
Sygnatariusze wniosku podkreślili, że w ostatnich latach prace legislacyjne, mające chronić terminologię mięsną, prowadzono m.in. we Francji, Słowacji, Czechach, Włoszech i Rumunii. Jednak ze względu na bariery m.in. w zakresie zakłócenia konkurencji na rynku wewnętrznym, skuteczność tych przepisów krajowych byłaby ograniczona.
- Stoimy na stanowisku, że jedynym skutecznym kierunkiem zmian w przepisach jest wprowadzenie przez organy UE horyzontalnych regulacji. Powinny one definiować terminy takie jak mięso, produkty spożywcze z nieprzetworzonego mięsa, nazwy zawodów branży mięsnej, nazwy zwierząt, ich elementy anatomiczne, jaja, ryby i miód. Dodatkowo, państwom członkowskim należy umożliwić na poziomie krajowym poszerzenie i doprecyzowanie listy określeń chronionych, które tradycyjnie odnoszą się do produktów z danej kategorii np. produktów mięsnych. Dalsze procedowanie poszczególnych krajów będzie odpowiedzią na to czy zmiany przepisów są potrzebne - poinformowano we wniosku do ministra rolnictwa.
Aby wprowadzić skuteczne regulacje na poziomie unijnym, należy dokonać zmian w jednym z dwóch poniższych przepisów.
1. Uwzględnić ochronę nazw żywności pochodzenia zwierzęcego w przeglądzie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/2117 z dnia 2 grudnia 2021 roku, zmieniającego rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, które ustanawia wspólną organizację rynków produktów rolnych, (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych, (UE) nr 251/2014 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych aromatyzowanych produktów sektora wina oraz (UE) nr 228/2013 ustanawiające szczególne środki w dziedzinie rolnictwa na rzecz regionów najbardziej oddalonych w Unii.
Lub:
2. Wprowadzić zapisy o ochronie nazw żywności pochodzenia zwierzęcego do przeglądu rozporządzenia 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004
- Proponowany przez nas kierunek działań jest zgodny z październikowym wyrokiem sędziów Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej. W argumentacji do decyzji Trybunału w sprawie C-438/23, odnoszącej się do francuskiego dekretu zakazującego używania określeń mięsnych, wskazują oni możliwość przyjęcia przez organy unijne lub krajowe nazw prawnych dla środków spożywczych, których użycie byłoby dopuszczalne tylko po spełnieniu określonych warunków, zwłaszcza dotyczących ich składu - dodają wnioskodawcy.
Pod wnioskiem podpisali się:
- Tomasz Parzybut, Prezes Zarządu Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej
- Wiktor Szmulewicz, Prezes Zarządu Krajowa Rada Izb Rolniczych
- Dariusz Goszczyński, Prezes Zarządu Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza
- Marek Duszyński, Przewodniczący Związek Zawodowy Rolnictwa Samoobrona
- Jacek Strzelecki, Prezes Zarządu Związek Polskie Mięso
- Jerzy Wierzbicki, Prezes Zarządu Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego
- Tomasz Obszański, Przewodniczący NSZZ RI „Solidarność”
- Jacek Klimza, Prezes Zarządu Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
- Grzegorz Brodziak, Prezes Zarządu Polska Federacja Rolna
- Krzysztof Nykiel, Prezes Zarządu Federacja Gospodarki Żywnościowej RP
- Piotr Lisiecki, Prezes Zarządu Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz
- Daniel Krysiński, Prezes Zarządu Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych
- Andrzej Kabat, Prezes Zarządu Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”
- Aleksander Dargiewicz, Prezes Zarządu Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej
- Paweł Podstawka, Przewodniczący Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
- Daniel Maciuszek, Prezes Zarządu Stowarzyszenie Polska Izba Miodu
- Jacek Marcinkowski, Cechmistrz Ogólnopolski Cech Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy
- Piotr Mrówka, Prezes Zarządu Stowarzyszenie Pszczelarzy Zawodowych
0 komentarze