Zakończył się ,,dialog strategiczny'' o przyszłości rolnictwa w UE. Teraz czas na ,,wizję''
W ciągu pierwszych 100 dni nowej kadencji Komisji Europejskiej ma zostać opracowana ,,wizja rolnictwa i żywności'' na najbliższe lata Unii Europejskiej. Jak poinformowano, Przewodnicząca Komisji Europejskiej Ursula von der Leyen otrzymała sprawozdanie końcowe na temat przyszłości rolnictwa UE. Sprawozdanie nosi tytuł „Wspólna perspektywa rolnictwa i żywności w Europie”. To sprawozdanie ma być podstawą nowej wizji rolnictwa i żywności na nową kadencję UE.
Sam ,,dialog'' został zainicjowany na fali protestów rolniczych w krajach UE w styczniu 2024 roku. Wśród członków ,,dialogu strategicznego'' nie było ani jednego Polaka. Lista uczestników dialogu jest stosunkowo krótka, to zaledwie 29 nazwisk reprezentujących organizacje zarówno ekologiczne, jak i rolnicze czy konsumenckie. Listę możemy znaleźć TUTAJ>>>KLIK, wybierając w bocznym menu ,,Participans'' i dodatkowo klikając na odnośnik ,,view the list of participans'' Strona dostępna jest jedynie w języku angielskim.
- W sprawozdaniu końcowym stwierdzono, że produkcja żywności i produkcja rolna stanowią zasadniczy element europejskiego społeczeństwa i bezpieczeństwa oraz że różnorodność europejskiej żywności i europejskiego rolnictwa jest ważnym atutem. Wśród uczestników dialogu strategicznego panuje zgoda co do tego, że w sektorze rolno-spożywczym zrównoważony rozwój gospodarczy, a także środowiskowy i społeczny mogą się wzajemnie wzmacniać, zwłaszcza gdy gwarantowane są spójne środki polityczne. Podkreślono również rolę rynków, nawyków żywieniowych i innowacji w stymulowaniu zrównoważonego rozwoju - czytamy w komunikacie Komisji Europejskiej.
Zalecenia zawarte w sprawozdaniu opierają się na pięciu filarach:
- Współpraca na rzecz zrównoważonej, odpornej i konkurencyjnej przyszłości: chodzi tu o potrzebę dostosowania WPR w kontekście trwającej transformacji w kierunku bardziej zrównoważonych i konkurencyjnych systemów żywnościowych, znaczenie wzmocnienia pozycji rolników w łańcuchu wartości żywności, dostęp do finansowania oraz rolę wymiany handlowej i norm międzynarodowych.
- Dążenie do zrównoważonych systemów rolno-spożywczych: zalecenia w tej części dotyczą wspierania i promowania zrównoważonych praktyk rolniczych, w tym w odniesieniu do hodowli zwierząt gospodarskich, oraz szerzenia wiedzy na temat dobrostanu zwierząt i wzmocnienia pozycji konsumentów w zakresie wyboru zrównoważonej i zbilansowanej diety.
- Promowanie odporności transformacyjnej: w związku z rosnącymi zagrożeniami środowiskowymi, klimatycznymi, geopolitycznymi i gospodarczymi w sprawozdaniu podkreślono potrzebę wzmocnienia narzędzi zarządzania ryzykiem i zarządzania kryzysowego, a także lepszej ochrony gruntów rolnych i zarządzania nimi, promowania rolnictwa odpornego na deficyt wody oraz opracowania innowacyjnych strategii hodowli roślin.
- Budowanie atrakcyjnego i zróżnicowanego sektora: w tej części szczegółowo opisano znaczenie wymiany pokoleniowej i równouprawnienia płci, a także dynamicznie rozwijających się obszarów wiejskich i systemów rolno-spożywczych, w tym potrzebę ochrony pracowników.
- Lepszy dostęp do wiedzy i innowacji oraz ich wykorzystywanie: zalecono łatwiejszy dostęp do wiedzy i umiejętności oraz stwierdzono, że cyfryzacja niesie z sobą szanse.
Warto sięgnąć także do dokumentu podsumowującego dialog: TUTAJ>>>KLIK. Dokument liczy 110 stron i także jest dostępny tylko w języku angielskim.
W swoich zaleceniach Strategiczny Dialog uznaje, że transformacja systemów rolno-spożywczych nieuchronnie wiąże się ze sprzecznymi interesami i złożonymi kompromisami, które można rozwiązać tylko poprzez kompromis. Wymaga to stabilnego punktu wyjścia i wspólnych fundamentów i celów, aby pokierować transformacją sektora, którą można ująć w dziesięciu przewodnich zasadach politycznych:
- Czas na zmiany jest teraz.
- Współpraca i dialog w całym łańcuchu wartości żywności mają kluczowe znaczenie.
- Środki polityczne muszą być spójne i tworzyć silne środowiska sprzyjające oparte na owocnych synergiach.
- Produkcja żywności i rolnictwa odgrywa strategiczną rolę w nowym kontekście geopolitycznym jako istotna część bezpieczeństwa europejskiego.
- Rola młodych ludzi w rolnictwie i obszarach wiejskich oraz różnorodność europejskich systemów żywnościowych i rolniczych stanowią ważny atut.
- Zrównoważony rozwój gospodarczy, środowiskowy i społeczny może się wzajemnie wzmacniać.
- Rynki powinny napędzać zrównoważony rozwój i tworzenie wartości w całym łańcuchu i lepiej internalizować czynniki zewnętrzne.
- Możliwości technologii i innowacji powinny być wykorzystywane w celu wsparcia przejścia w kierunku bardziej zrównoważonych systemów rolno-spożywczych.
- Przejście na zbilansowaną dietę, która jest zdrowsza i bardziej zrównoważona, jest niezbędne dla udanej transformacji.
- Atrakcyjne obszary wiejskie mają kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa żywnościowego, przyszłej żywotności społeczeństwa i liberalnej demokracji.
- Wzmocnienie pozycji rolników w łańcuchu wartości żywności: poprzez zachęcanie ich do lepszej współpracy, obniżania kosztów, zwiększania wydajności i poprawy cen oraz godziwych dochodów z rynku. Oznaczałoby to proaktywne kroki zarówno na poziomie europejskim, jak i krajowym, mające na celu wzmocnienie konkurencyjności rolników i łańcucha, zwiększenie przejrzystości w łańcuchu żywnościowym, wspieranie współpracy i budowania potencjału, lepsze rozwiązywanie nieuczciwych praktyk handlowych i lepszą współpracę wzdłuż łańcucha w celu zapewnienia zrównoważonego rozwoju - czytamy w przygotowanej strategii.
Do strategicznych dokumentów będziemy powracać.
1 komentarze
Eko oszołomy na pewno ubiją ronictwo :(