Zielony Ład: ile w Europie zużywa się środków ochrony roślin?
Ograniczenie ilości stosowanych środków ochrony roślin to jedno z najważniejszych wyzwań, kóre stoją przed producentami rolnymi. Ale... Są kraje, takie jak Polska, gdzie zużywa się stosunkowo niewiele substancji czynnych na hektar uprawy. Są też takie kraje, które średnio ,,wylewają'' na hektar nawet trzy razy więcej niż polscy producenci. Czy więc wszyscy rolnicy muszą zmniejszać ilość stosowanych środków ochrony roślin?
O sprawie tej rozmawiano podczas konferencji Cracovia Horeca 2021, zorganizowanej przez Timac Agro Polska.
- 20 maja 2020 roku Komisja Europejska przyjęła w ramach Europejskiego Zielonego Ładu strategie mające na celu ograniczenie ilości stosowanych środków ochrony roślin oraz ochronę bioróżnorodności - mówił prof. Marek Korbas z Instytutu Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu. - Ma być przeprowadzone zmniejszenie stosowania pestycydów chemicznych i związanych z nimi zagrożeń do 2030 o 50%. To ogromne wyzwanie, na kóre mamy zaledwie 9 lat...
Czy jednak wszystkie kraje unijne powinny zmniejszać zużycie pestycydów o połowę, czy też najbardziej powinny ograniczyć stosowanie środków ochrony roślin te kraje, które używają ich najwięcej.
- Porównajmy Polskę i Holandię czy Irlandię - wyjaśniał prof. Korbas. - Według oficjalnych danych w Polsce w 2017 zużywaliśmy 2,5 kg substancji czynnej na hektar uprawy. W tym samym roku w Holandii zużyto 8 kilogramów substancji czynnej na hektar, a w Irlandii 6,8 kg/ha.
Łatwo więc zauważyć, że jeśli w Holandii zużycie substancji czynnych zostanie zmniejszone o połowę, będzie to i tak niemal 2 razy więcej niż w Polsce bez redukcji. Jak zwrócił uwagę prof. Korbas, cztery kraje: Francja, Hiszpania, Niemcy i Włochy mające razem 45% gruntów ornych całej Unii Europejskiej zużywają 65% wszystkich środków ochrony roślin w całej UE.
Czy więc wszyscy powinni redukować zużycie ŚOR jednakowo?
- Na pewno na problem zmniejszenia ilości stosowania środków ochrony roślin będziemy w Polsce patrzeć inaczej niż to się będzie działo w Belgii czy Holandii - mówi prof. Korbas.
Są jednak takie uprawy warzywne, gdzie środków ochorny roślin stosuje się znacznie więcej.
- Wiadomo, że żeby wyprodukować dorodne warzywa niezbędnym warunkiem jest ochrona roślin - dlatego w przypadku warzyw ta średnia jest w wielu przypadkach przekroczona - wyjaśnia profesor. - Najgorzej jest w przypadku pomidora gruntowego , cebuli czy ogórka, ale wynika to z tego, ze rzeczywiście w tych uprawach może wystąpić wiele patogenów i szkodników.
To, na co najbardziej zwracają uwagę rolnicy to fakt wycofywania kolejnych substancji czynnych - i wiele wskazuje na to, że w kolejce do wycofania stoją kolejne substancje - wielu z nich kończy się rejestracja w 2021 roku. Innym ogromnym zadaniem jest zwiększenie gruntów pod rolnictwo ekologiczne: obecnie w Polsce jest ich zaledwie 3,5%, a ma być do 2030 roku dziesięć racy więcej. O tych sprawach napiszemy w najbliższym czasie.
0 komentarze