Priorytetowe traktowanie walki z 20 szkodnikami roślin poddanymi kwarantannie na terenie UE
Komisja Europejska opublikowała kilka dni temu listę 20 regulowanych agrofagów kwarantannowych kwalifikujących się jako agrofagi priorytetowego monitorowania i zwalczania, których wpływ gospodarczy, środowiskowy i społeczny na terenie UE jest największy.
Chrząszcz kózka azjatycja (Anoplophora glabripennis)
Państwa członkowskie będą musiały rozpocząć kampanie informacyjne dla społeczeństwa, przeprowadzać coroczne ankiety, przygotowywać plany awaryjne, ćwiczenia symulacyjne i plany działania na rzecz zwalczania tych szkodników.
Z zadowoleniem przyjmując tę listę, komisarz Vytenis Andriukaitis, odpowiedzialny za zdrowie i bezpieczeństwo żywności, powiedział:
Zdrowie roślin było wysoko na liście priorytetów mojego mandatu w ciągu ostatnich pięciu lat. Właśnie dlatego szczególnie cieszę się, że ustalamy priorytety, które pomogą UE i państwom członkowskim zwiększyć gotowość i wczesne działania przeciwko bardzo niebezpiecznym szkodnikom roślin i przyczynią się do europejskiego zielonego porozumienia, chroniąc naszą różnorodność biologiczną, naturalne ekosystemy i rolnictwo UE
Tibor Navracsics, komisarz ds. edukacji, kultury, młodzieży i sportu, odpowiedzialny za Wspólne Centrum Badawcze, powiedział:
Aby skutecznie chronić nasze rośliny i jakość życia naszych obywateli, musimy najpierw uchwycić szkodliwy wpływ szkodników, takich jak chrząszcz japoński (Popillia japonica) lub czarna plamistość cytrusowych (Guignardia citricarpa) w naszej gospodarce, środowisku i społeczeństwie. Dzięki nowym wskaźnikom opracowanym przez Wspólne Centrum Badawcze możemy teraz oszacować szkody wyrządzone przez te szkodniki w kilku wymiarach, w tym mniej namacalnych, takich jak krajobraz i dziedzictwo kulturowe lub różnorodność biologiczna i ekosystemy. Umożliwiło nam to zidentyfikowanie 20 najgorszych szkodników, na których powinniśmy skoncentrować nasze wysiłki
Wybór agrofagów opiera się na ocenie przeprowadzonej przez Wspólne Centrum Badawcze Komisji i Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, która uwzględnia prawdopodobieństwo rozprzestrzeniania się, występowania i skutków tych agrofagów dla Unii. Wzięto również pod uwagę opinie specjalnej grupy ekspertów i opinie publiczne przekazywane za pośrednictwem portalu lepszego stanowienia prawa.
Nowa metodologia pokazuje na przykład, że bakteria Xylella fastidiosa, szkodnik o największym wpływie na rośliny uprawne, w tym owoce, może powodować roczne straty produkcyjne w wysokości 5,5 mld EUR, wpływając na 70% wartości produkcji starszych drzew oliwnych w UE (ponad 30 lat) i 35% wartości młodszych, w scenariuszu rozprzestrzeniania się bakterii w całej UE. Oprócz bezpośredniego wpływu na produkcję szkodniki wywierają znaczący pośredni wpływ na wiele sektorów gospodarki wyższego lub niższego szczebla. Na przykład, jeśli azjatycki chrząszcz kózka azjatycja (Anoplophora glabripennis) rzprzestrzeni się w całej UE, może to doprowadzić do bezpośredniej utraty ponad 5% ogólnej populacji kilku gatunków drzew leśnych w UE, takich jak olcha, jesion, buk, brzoza, wiąz, klon lub platan. Wartość tych drzew wyceniana jest na 24 miliardy euro, a wpływ gospodarczy na sektor leśnictwa wyższego rzędu może wynieść 50 miliardów euro.
Lista agrofagów kwarantannowych, uznanych przez Komisję UE jako organizmy priorytetowe:
- Agrilus anxius Gory
- Agrilus planipennis Fairmaire
- Anastrepha ludens (Loew)
- Anoplophora chinensis (Thomson)
- Anoplophora glabripennis (Motschulsky)
- Anthonomus eugenii Cano
- Aromia bungii (Faldermann)
- Bactericera cockerelli (Sulc.)
- Bactrocera dorsalis (Hendel)
- Bactrocera zonata (Saunders)
- Bursaphelenchus xylophilus (Steiner i Bührer) Nickle et al.
- Candidatus Liberibacter spp., czynnik wywołujący chorobę Huanglongbing cytrusowych/zazielenienie cytrusowych
- Conotrachelus nenuphar (Herbst)
- Dendrolimus sibiricus Tschetverikov
- Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa
- Popillia japonica Newman
- Rhagoletis pomonella Walsh
- Spodoptera frugiperda (Smith)
- Thaumatotibia leucotreta (Meyrick)
- Xylella fastidiosa (Wells et al.)
0 komentarze