Pszenica drożeje, w warzywach stagnacja
Kolejny tydzień, kolejne niezbyt dobre wiadomości. Ceny produktów roślinnych na giełdach i w skupach pokazują raczej stagnację, choć w sklepach zdecydowanie rosną.
Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej działający przy Ministerstqwie ROlnictwa i Rozwoju Wsi podał właśnie kolejne notowania warzyw i owoców oraz zbóż. Pomimo tego, że mamy środek zimy ceny w skupach nie rosną - za to rosną w sklepach.
Jak wynika z przedsatawionych analiz rynkowych, wśród zbóż drożeje tylko pszenica. W tyfgodniu między 6 i 12 stycznia średnia cena za pszenicę konsumpcyjną wyniosła 732 zł/t, a za pszenicę paszową 740 zł/t. To potwierdza zauważony przez nas trend, że zboża paszowe są droższe niż konsumpcyjne.
Ten sam trend wykazuje także żyto, gdzie ceny skupu zboża paszowego są wyższa niż konsumpcyjnego.
Jak podaje ZSRIR w tygodniu 6-12 stycznia 2020 roku średnie ceny skupu zbóż wynosiły:
- Pszenica konsumpcyjna - 732 zł/t
- Pszenica paszowa - 740 zł/t
- Żyto konsumpcyjne - 554 zł/t
- Żyto paszowe - 579 zł/t
- Jęczmień paszowy - 657 zł/t
- Jęczmień browarniany - 723 zł/t
- Kukurydza paszowa - 663 zł/t
- Owies konsumpcyjny - 633 zł/t
- Owies paszowy - 591 zł/t
- Pszenżyto - 632 zł/t
W trzecim tygodniu stycznia ceny owoców i warzyw praktycznie nie zmieniają się. Cena jabłek deserowych oscyluje pomiędzy 1,2 - 1,3 zł, cebula, w zależności od regionu kosztuje od 1,3 zł do 12,8 zł/kg, ziemniaki, od 1,3 do nawet 2 zł na Podlasiu i Podkarpaciu, a pieczarki, w zależności od regionu kosztują na giełdach od 5 do nawet 9,5 zł za kilogram.
Na targowiskach ziemniaki jadalne najwyższe ceny osiągają w woj. lubuskim (300 zł/dt) i opolskim (244 zł/dt), a najniższe w woj. łódzkim (105 zł/dt) i kujawsko-pomorskim (107,33 zł/t. Właśnie tu odnotowano największą zmianę ceny na niekorzyść producenta - aż o 45%.
Zdjęcie tytułowe wykonaliśmy w sklepie sieci Mila w dniu 22 stycznia 2020 roku.
0 komentarze