Nie widać świąt w skupie warzyw
Ceny skupu krajowych owoców i warzyw nie rosną, tak jak to czasem bywało przed świętami. Jeśli gdzieś jest drożej to tylko w sklepach.
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej przyjrzał się cenom owoców i warzyw w skupach w całej Polsce. Różnice tydzień do tygodnia są niewielkie, ale... w porównaniu do cen sprzed roku już znaczne. I to na niekorzyść rolnika.
Buraki czerwone według IERiGŻ średnio w skupie w spółdzielniach ogrodniczych kosztują 0,68 zł/kg, i jest to o grosz taniej niż przed tygodniem. Rok temu buraki kosztowały 0,74 zł/kg.
Znacznie większą różnicę widać w skupie cebuli, której średnia cena w Polsce kształtuje się na poziomie 0,96 zł/za kilogram. Przed rokiem było to... 1,62 zł/kg.
Spora różnica jest także w cenie białej kapusty, za którą w skupie rolnik dostaje średnio 0,71 zł , a przed rokiem 1,03.
O ponad 50% niższa niż przed rokiem jest cena pietruszki - w dniach 18.11 –28.11.2019 r. średnia cena wyniosła 2,12 zł/kg, a przed tygodniem - 2,17 zł. Przed rokiem pietruszka kosztowała 5,70 zł/kg w skupie.
Droższe niż rok temu są natomiast w skupie ziemniaki, których cena średnia wynosi 1,01 zł/kg, a przed rokiem - 0,71 zł. Znacznie droższe są także jabłka przemysłowe, które rok temu rolnicy sprzedawali średnio po 11 groszy, a teraz kosztują średnio 48 groszy za kilogram.
Niewiele wyższe są ceny skupu netto w zakładach przetwórczych i chłodniach - tu na przykład cena jabłek przemysłowych kształtuje się od 0,50 do 0,59 zł/kg (loco zakład), pietruszka jest w cenie od 0,55 do 0,60 zł, a marchew na plastry - 0,38 zł (loco zakład).
Tak więc ceny w skupach nie odzwierciedlają yrgorocznej suszy i spowodowanych przez nią kłopotów z urodzajem. Czy następne tygodnie przyniosą korzystne dla rolników zmiany?
0 komentarze